Alla inlägg den 5 maj 2019

Igår skrev Anna-Lena Laurén i DN om den okunskap och fördomar, som drabbar finlandssvenskar i Sverige. Hon skrev bland annat:


”Vissa svenskar tror att finlandssvenskar inte är vanliga finländare med svenska som modersmål utan någon slags kolonial kvarleva. Vi blir i deras ögon en projektionsyta, ett sätt att bevisa sin postkoloniala medvetenhet.


Problemet är inte att folk är inskränkta, utan att de vill hållas kvar i sin inskränkthet. I nio fall av tio är de nämligen inte det minsta intresserade av att få initierade svar på sina korkade frågor.”


Orsaken till att så många svenskar vet så lite om Sveriges och Finlands gemensamma historia och att en minoritet finländare har svenska som modersmål är naturligtvis att undervisningen i historia i såväl grundskola och gymnasium är undermålig.


Anna-Lena Laurén konstaterar ironiskt:


”Man får till och med berömma mig för min flytande svenska. Jag är van. (Man behöver dock inte för säkerhets skull byta till engelska.)”


Språkförsvaret tillhör dock den grupp svenskar, som är väl insatt i finländska språkförhållanden – se sektionen Finlandssvenskan .


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Om det inte syns, så är den övre affischen liberalernas. Efter Brexit kommer "yes" bara tillhöra standardvokabulären på Irland och i viss utsträckning på Malta.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards