Alla inlägg under februari 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 februari 2021 08:26


Påståendet här ovan stod på första sidan i Upsala Nya Tidning den 12 februari och är en hänsyftning på en ledarkrönika av Eva Forslund. I den pekar hon på baksidorna av den pågående anglifieringen av forskning och högre utbildning. Hon hänvisar bland annat till Språkrådets tidigare chef Olle Josephson, ett välkänt välkänt namn bland språkförsvarare, som har varnat för att eftersom man lär sig bäst på sitt starkaste språk blir det svårare att ta till sig abstrakt tänkande på en avancerad nivå på något annat språk.


"Svenska studenter och forskare bör kunna uttrycka sig om sina studier och sin forskning på svenska" skriver Forslund - man kan tycka att det är någonting självklart, men att det dess värre är det inte så förstår man av hennes beskrivning av hur det gick till under hennes egen studietid: Det hände nämligen att trots att alla studenter liksom läraren var svensktalande så försiggick undervisningen ändå på engelska. De hade nämligen svårt att uttryck sig om ämnet på något annat språk än engelska. "Egentligen är det absurt" skriver hon. Ja, det kan man verkligen hålla med om! Jag hade själv ingen aning om att det var så illa. Forslund skriver att hon fortfarande inte kan uttrycka flera grundläggande termer inom nationalekonomin på svenska, t ex "bias". Inte undra på att man hör det ordet rätt ofta i massmedia. Vad är det för fel på "snedvridning" kan man undra.


Den svenska högre utbildningen lider verkligen av snedvridning i förhållandet mellan svenska och engelska.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 februari 2021 08:00

Under den gångna veckan (6/2021) har Balettakademin i Göteborg uppfört ”Spring Awakening”, en rockmusikal som enligt meddelande ”bygger på den tyska pjäsen med samma namn skriven av Frank Wedekind 1891”. Var det lättare att översätta ”Frühlings Erwachen” till engelska än till svenska? Nej, man har tydligen köpt ett helt paket med musik och text från USA och då vågar man inte ändra en stavelse! Så går det till i det fria kulturlivet!


 Bo Alvberger

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spåkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2021 12:25

Marcus Larsson på tankesmedjan Balans skriver på Twitter:
 
"Bläddrar igenom boken 'Språkbytesexperimentet i svensk skola' som är en smocka rätt i ansiktet på
vinstdrivande koncernskolor med engelsk profil. Internationella Engelska Skolan, Nordic International School,
Dibber osv förstör svensk skola."
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2021 08:00

Det fanns en tid då svenska liberaler jämförde Sverige med Sovjetunionen och uppmanade oss att sätta stopp för frihetsinskränkningarna i förmyndarsamhället. Det var i den första svenska valrörelsen efter ”murens fall” och Sverige kallades av vissa liberaler för ”den sista sovjetrepubliken”. Men hur ska nu vanligt folk i det här landet uppleva ett skolsystem som dömer de flesta familjer till att finansiera en elitskola medan deras egna barn får finna sig i lägre kvalitet. ”Dagens urvalssystem är naturligtvis inte perfekt, men att slopa det fria skolvalet vore ett misstag”, heter det så illmarigt i försvaret av det existerande friskolesystemet. Man undviker att tala om skolpengen, den beräknade utbildningskostnaden som går till den skola eleven väljer. Den är ju själva kärnan i systemet, den frukt som skolkapitalisten är ute efter att plocka och som sedan i förädlad form flyter in på konton i främmande länder. Då har de svenska barnens skolpeng förvandlats till anonyma pengar, till kapital.


Ur allas vår gemensamma statsbudget tas alltså hundratals miljoner som satsas i ett system som för det första ökar segregationen och för det andra berikar de redan rika. I veckan fick Internationella Engelska Skolan en ny riskkapitalist som ägare efter att ha genererat en miljard i vinst till säljaren.


I den politiska retoriken vill man mena att friskolereformen från 1990-talet skulle ha inneburit ökad valfrihet – jovisst, men bara för en minoritet!  Och naturligtvis för ett antal internationella riskkapitalister. Om man till detta lägger att det bland friskolorna också finns s k språkbytesskolor som ersätter det svenska språket med engelska – då framstår det hela som horribelt och helt orimligt i en demokrati. Frihet, frihet, ropas det, men sällan nämns jämlikheten. Och den liberala franska revolutionens tredje slagord – broderskap (eller solidaritet, som man säger idag) – vart tog det vägen?


Bo Alvberger

 

(Tidigare publicerad som insändare i Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad den 5/1 2021)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 februari 2021 09:50


Upsala Nya Tidning meddelar att ett evenemang som tidigare hetat Uppsala Beer & Whisky Festival, där svenska så kallade mikrobryggerier tävlar och som är tänkt att detta år gå av stapeln digitalt, kommer att få en ny arrangör. Denne hade tänkt kalla festivalen vid det gamla namnet, men för att undvika att bli anklagad för varumärkesintrång tänker han kalla den för Uppsala Dryckesfestival istället.


Det är så klart positivt att arrangören nu valt ett svenskt namn på festivalen istället, även om det inte var av insikt om att det är bättre med svenska namn på svenska evenemang i Sverige, utan av juridiska skäl. Men man får vara glad för det lilla...


Det har ju växt upp mikrobryggerier som svampar ur jorden de senaste åren, och en titt på sverigesmikrobryggerier.se visar en blandad svensk-engelsk kompott vad gäller namnen. Det finns en hel del som heter något på "brewery" men många - de flesta tycker jag det verkar men jag har inte räknat - har valt "bryggeri" istället, eller  något annat på svenska. Arrangören till festivalen i Uppsala har ett bryggeri som tillverkar ölet "Coppersmith's" i Västerås. Men den festival han tidigare anordnat där hette "Coppersmith's med vänner". Åtminstone ett halvsvenskt namn - alltid något.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 februari 2021 12:51

I Bulletin skriver Johan Tralau bland annat:


”Många anser nu att Sveriges befolkning behärskar sitt modersmål sämre än man har gjort tidigare. Vittnesmålen från exempelvis universitet och högskolor är många, omfattande och nedslående. Särskilt oroande är att det inte bara är personer med utländsk bakgrund, utan också svenskar med svensk bakgrund som är sämre på att använda svenska. Det finns många förklaringar till detta. Den svenska skolans utveckling är en. Den ökande användningen av engelska, särskilt i utbildningen, är en annan. Sociala medier är ytterligare en. Och vad gäller traditionella media verkar de flesta svenska tidningar nu sakna möjlighet, tid, pengar eller ambitioner att låta korrekturläsa de texter som publiceras.


Sedan över ett årtionde har vi en språklag. ’Språket i offentlig verksamhet ska’, heter det i dess elfte paragraf, ’vara vårdat, enkelt och begripligt’. Man kan JO-anmäla myndigheter som inte följer språklagen. Men det händer ingenting om man gör det.”


De språkliga kristecknen illustreras senare i artikeln med informationstexter på Östasiatiska museet på Skeppsholmen, vilka författaren upptäcker pryds av särskrivningar.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2021 11:57


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2021 11:22

Låten ”Utan dina andetag” av Kent framförs här på älvdalska av Ellinor Nilsson. Översättningen är gjord av Ellinor Look Boije:


https://youtu.be/WjdURQedCTw


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards