Alla inlägg den 8 februari 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2021 11:22

Låten ”Utan dina andetag” av Kent framförs här på älvdalska av Ellinor Nilsson. Översättningen är gjord av Ellinor Look Boije:


https://youtu.be/WjdURQedCTw


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2021 08:00

Hej!


Jag läste för ett tag sedan att IKEA gärna använder våra svenska bokstäver å, ä, ö i namngivningen av sina artiklar, även i andra länder. Det var uppmuntrande, och det är ju i linje med vad jag förväntar mig av IKEA, som ju gärna profilerar sig som ett genuint svenskt bolag, med svensk mat i varuhusen o.s.v


Jag besökte nyligen ert varuhus i Borlänge, för att studera ert språkbruk där. Glädjande nog är ni rätt så bra på att använda svenska språket, och att inte förfalla till att använda engelskan i tid och otid, ett bruk som blivit alltför vanligt på senare tid. Ni kanske har förstått att engelskan kan verka frånstötande på många kunder, som blir påminda om att deras engelska trots allt inte är så bra.


Dock, även solen har sina fläckar. Jag skickar med ett par exempel, där jag tycker ni ska formulera er på svenska i stället. Bör inte vara alltför svårt. Foto 3 är desto mer positivt. I detta fall är det befogat att använda engelska också, men svenskan står först, och i större stil. Alltså ingen tvekan vilket språk som är huvudspråk. Så ska det se ut!


 

Foto 1

 

 

Foto 2

 

Foto 3  

 

Med vänlig hälsning

Bernt Abrahamsson

Ludvika

Medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards