Direktlänk till inlägg 30 april 2021

Rätten att bedriva undervisning på engelska i svensk gymnasieskola är inte reglerad

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 april 2021 12:36

Detta är en brevväxling mellan Christina Johansson och en företrädare för Utbildningsdepartementet, en brevväxling, som inleddes den 9 april. Det första brevet ligger längst ner.

 

Hej!

 

Kommentar: Om skollagen står i konflikt med språklagen måste skollagen förstås ändras. Det är politikers uppgift att göra detta.


”Det finns alltså inget hinder för att delvis bedriva undervisning på engelska i svensk gymnasieskola så länge man uppfyller skollagens krav och andra bestämmelser. Enligt språklagen (2009:600)  är svenska Sveriges huvudspråk och det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.”


Hälsningar

Christina Johansson

 

30/4 2021


Hej Christina!


Tack för ditt brev till utbildningsminister Anna Ekström och Utbildningsdepartementet. Som du säkert känner till är det inte möjligt för ett statsråd i regeringen eller för mig som tjänsteman i Regeringskansliet att kommentera enskilda fall men jag kan med detta svar bekräfta att Utbildningsdepartementet har tagit del av dina synpunkter.


När det gäller att bedriva undervisning på engelska i svensk gymnasieskola är det inte reglerat. Det finns alltså inget hinder för att delvis bedriva undervisning på engelska i svensk gymnasieskola så länge man uppfyller skollagens krav och andra bestämmelser. Enligt språklagen (2009:600)  är svenska Sveriges huvudspråk och det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas. I läroplanen för gymnasieskolan anges vidare att förtrogenhet med Sveriges kultur och historia samt det svenska språket ska befästas genom undervisningen i många av skolans ämnen. Tilläggas bör att på en del skolor i Sverige bedrivs också engelskspråkig undervisning inom ramen för International Baccalaureate (IB). IB ingår inte i det svenska skolväsendet utan följer egna läroplaner som tagits fram av den internationella organisationen.


Vänliga hälsningar

Ylva Eresund Rosing

Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten

Utbildningsdepartementet

30/4 2021



Till: Anna Ekström <anna.ekstrom@regeringskansliet.se>
Ämne: IEGS


Hej! 


Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm (IEGS), som bedriver 90 procent av undervisningen på engelska och tio procent på svenska trots att svenska är Sveriges officiella språk, har satt upp skyltar på huvudingången och bakdörren. Dörrskyltarna är till hundra procent på engelska. Inte ens Folkhälsomyndighetens text om coronaviruset och sjukdomen COVID-19 är på svenska. Hur kan detta språkbytesspektakel få fortsätta?!!


Läs gärna Språkförsvarets antologi ”Språkbytesexperimentet i svensk skola - engelska till varje pris?” som publicerades 2020!


Hälsningar

Christina Johansson


9/4 2021


(Denna nätdagbok är inte knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Också språkförsvarare

30 april 2021 18:05

Skrämmande naivt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 maj 09:45

Dessa svenska verb saknar en direkt motsvarighet på engelska: blunda, gapa, gala, grädda, heta, hinna, jama, orka, palla, råma, trivas, unna, värpa och älga.   En insändarskribent i DN ansåg nyligen obetänksamt att verbet unna borde utmönstras u...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards