Alla inlägg den 20 april 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 april 2021 19:21

Från svenska och till... svenska! Till och med den inhemska bokstaven "ö" har man kostat på sig. Klara stilpoäng!


 


I andra änden av skalan finner vi likaledes göteborgska privatbostadsvärden Wallenstam,  som försöker förmå lokalpolitiker att ta bort gatunamn med å, ä och ö i. Detta renderar å sin sida en plats i Språkförsvarets "skamvrå".


Uppmärksam

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 20 april 2021 11:32

 

Luca Riccardelli skriver:

 

"Hej!


På torsdag håller jag ett seminarium om älvdalskans morfologi i samarbete med universitetet i Milano. Seminariet kommer att vara på italienska, men ni får ställa frågor och fundera på svenska om ni vill. Evenemanget kommer att finnas på MS Teams och koden att ange är p25y0ej. "


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 april 2021 08:00

Det senaste året har det då och då dykt upp debatt om vinster i välfärden på tidningarnas debatt- och insändarsidor. Det handlar ofta i debatten om vinster inom de privata svenska friskolorna. Dessa vinster måste tillbaka in i skolverksamheten, anser många debattörer.


Problemet är ju att friskolorna är skattefinansierade via skolpengen. Problemet är just skolpengen! Kommunerna måste även betala ut skolpeng till alla elever som väljer de privata friskolealternativen.  Det blir givetvis i längden dyrt för kommunerna. Det uppstår dessutom en mycket märklig konkurrenssituation. 


Våra politiker förespråkar ju gärna konkurrens i landets skolkommuner.Men samtidigt som kommunerna driver egna (kommunala-) skolor måste de ändå även understödja sina konkurrenter via skolpengen. Det är absolut inte logiskt! Nej, avskaffa snarast skattefinansieringen av de privata friskolorna. De flesta friskolor ägs och drivs idag ofta av stora (skol) koncerner eller riskkapitalbolag som strävar efter att göra vinst. De bör kunna stå på egna ben utan att de ska behöva subventioneras via skattemedel. 


Speciellt allvarligt blir det om undervisningen dessutom bedrivs på andra språk, vanligtvis engelska, än på svenska. Då finansieras till och med ett språkbyte med skattemedel.Det är i och för sig inte fel att dessa skolbolag gör vinster under förutsättning att föräldrarna betalar elevernas skolavgifter. Varför ska föräldrar som har sina barn/ungdomar i kommunala skolor med sina skattepengar också finansiera friskolor, där eventuella vinster hamnar i privata händer? 


Undertecknad anser att man snarast borde införa reell och verklig konkurrens inom svensk skola. Det är nämligen bara i Sverige, inom EU, där privata friskolor skattefinansieras. Något att fundera över för våra politiker både på regional- och riksnivå!

 

C-G Pernbring 

Helsingborg                                                                                                                                                  

 

(Insändaren publicerades i Skånska Dagbladet den 19/4 2021)        


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)                                                                                                                                                                                                                                         

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards