Direktlänk till inlägg 30 september 2021

Engelska skolan i praktiken

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 september 2021 08:00

Henrik Hedman skrev den 28 september i en debattartikel i Sydöstran:


”Jag arbetar som gymnasielärare i Hässleholm. Varje dag när jag anländer till järnvägsstationen så står Engelska skolans buss vid busshållplatsen och väntar på att de förväntansfulla barnen skall kliva på och åka ut till skolan.


Jag uppskattar att ca hälften av barnen som kliver på bussen har invandrarbakgrund. Engelska skolan i Hässleholm är verkligen en mångkulturell skola.


Engelska skolan i Hässleholm har funnits i ett antal år och nu börjar eleverna dyka upp på gymnasieskolorna. Trevligt att de vill studera vid de kommunala gymnasieskolorna i kommunen. Men vi lärare, har lagt märke till ett problem.


Flera av eleverna med invandrarbakgrund som har gått på Engelska skolan har stora språksvårigheter. Givetvis så är kunskaperna i svenska språket inte så bra. De har som bekant haft engelska som undervisningsspråk. De har helt enkelt inte fått tillräcklig träning i att tala, skriva och lyssna till svenska därför undervisningen sker på engelska.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Uppmärksam

30 september 2021 08:29

Detta visar med all önskvärd tydlighet galenskapen med nuvarande skolsystem.

Som enda land i världen tillåter våra politiker skolor att verka i en rent kolonial anda och där det svenska språket och kulturen spelar andrafiolen till förmån för engelska och anglosaxisk kultur.

Allt påtvingat oss alla att finansiera via skattsedeln, det vill säga skolpengen. Överskottet på de insnålade utgifterna till redan stenrika utländska riskkapitalister.

Allt ovanstående trots att vi har en nu tolv år gammal språklag som tydligt anger svenska som officiellt huvudspråk i Sverige.

Hur kan vi ha hamnat så snart i detta land.

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

30 september 2021 08:39

Vi ska också ha i åtanke att engelska inte har någon som helst officiell ställning i Sverige och att svenskar hör till de allra bästa i världen vad gäller engelskkunskaper, även vid undervisning på svenska.

Visst är engelska viktigt. Det är dock andra stora språk också. Framförallt ska vi aldrig tumma på vårt modersmål, såsom sker nu.

Vissa politiker vänder t o m in och ut på dig själv för att få en språkbytesskola till kommunen med subventioner och ibland via rena gråzonsåtgärder.

Detta trots att språkbytesskolorna redan är överkompenerade via den skeva och orättvist fördelade skolpengen.

Jag anser att dessa folkvalda ägnar sig åt ett språkligt och kulturellt landsförräderi!

Engelska är det sista språk som behöver mer plats i svensk skola - Däremot svenska!

Både och framförallt gentemot engelskan men även på grund av de många invandrarbarn men ibland även etniskt svenska barn som har en torftig och underutvecklad svenska.

 
Ingen bild

Medlem

30 september 2021 08:54

Exakt ovanstående fenomen har även Språkförsvarets Olle Käll beskrivit för flera år sedan vad gäller IES språkbytesskola i Gävle.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 maj 09:45

Dessa svenska verb saknar en direkt motsvarighet på engelska: blunda, gapa, gala, grädda, heta, hinna, jama, orka, palla, råma, trivas, unna, värpa och älga.   En insändarskribent i DN ansåg nyligen obetänksamt att verbet unna borde utmönstras u...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards