Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 februari 2020 08:00

Jag satt igår i kollektivtrafiken och läste en reklamskylt som hängde kvar angående det öppna huset på deras gymnasieskola på Södermalm den 30/1.


ALL INFORMATION VAR PÅ ENGELSKA! Det enda som de inte hade "lyckats förengelska" var "T-banestation Skanstull".


 

 Skylten på tåget hade en liknande lydelse som texten på Ies hemsida - se ovan. 

 

Vid kritik brukar Internationella engelska skolan (Ies) vara rappa med att påtala att de minsann är en tvåspråkig skola. Skylten i kollektivtrafiken visar bättre hur det ser ut i praktiken.Språkförsvaret har och kommer att fortsätta att kritisera Ies påstådda "tvåspråkighet". Såväl vice vd:n Jörgen Stenquist som pressansvarige Jonathan Howell har ryckt ut till "tvåspråkighetens" försvar. Oss lurar ni dock inte!


Visst! Svenskan används - men den är underordnad och inte jämställd med engelskan. Engelska har alltså företräde i förhållande till svenska på dessa språkbytesskolor - i Sverige! Svenskan blir ett passivt språk när engelskan hela tiden premieras och till slut infinner sig frågan hos eleverna: "Varför ska jag fortsätta att använda svenska överhuvudtaget, nu när jag har blivit "tvåspråkig" och det hela tiden används engelska runt omkring mig." 


Det går faktiskt att jämföra med svenskans situation i Finland. I båda fallen är svenskan i teorin jämställd men i praktiken/verkligen dominererar finskan totalt i Finland och engelskan totalt i de engelskspråkiga enklaver som Ies skolor de facto utgör i vårt samhälle. Svenskan är förpassad till ett andrarangens språk. Ett språk som ges företräde framför ett annat kommer naturligtvis att tränga undan det andra språket på sikt - inte fungera parallellt - det är rent bondförnuft. 


Ja! Vad ska du med ett språk till som du och andra kan men som inte används i praktiken. Tillmäter man ett annat språk ett högre värde, kommer ens egna språk att dö sotedöden.


Nu en öppen fråga till ansvariga politiker:


Hur tusan kan ni tillåta denna skattefinansierade språkbytes-verksamhet att få fortgå? I synnerhet när svenska elever presterar i världstoppen även utan Ies och liknande koloniala institutioner. Det är en ren och skär språklig självmordspolitik som pågår i dagsläget!


Sverige är värdsunikt på skolans område. Detta i negativ bemärkelse och genom att:


1. Skattepengar (skolpengen) lagligt får omvandlas till privata vinster. Dessa försvinner ut ur välfärden och inte sällan utomlands.


2. En otroligt slapp reglering av undervisning PÅ främmande språk (så gott som alltid engelska). Nuvarande "reglering" medger 50 % undervisning på annat språk än svenska (vårt sedan mer än tio år lagstadgade huvudspråk) i grundskolan och 90 % (!), ja, ni läste rätt, av undervisningstiden på gymnasiet.Dessa elever läser i praktiken alltså sitt eget språk som hemspråk - i sitt eget land.


Ies kan till och med skriva på sin hemsida att "I normalfallet är språket i skolan engelska". Detta kan tolkas som att engelskan har företräde även på raster och annan icke-lektionstid. Jämför med kritiken mot att svenska förordades även på raster i tornedalska skolor. Domen har (med all rätt) fallit hård över detta historiska missgrepp men på koloniala Ies "is everything just fine".


Måtte ni politiker vakna upp och genomskåda detta falskspel. Språkförsvaret kommer att göra allt för att dessa språkbytesskolor ska avvecklas. Undervisning i Sverige ska, språkämnen undantagna, uteslutande ske på svenska.  Dessutom är engelska redan ett obligatoriskt ämne - det räcker mer än väl.


Punkt slut!


Också språkförsvarare


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 februari 2020 08:00

Ja, om man ska tro en stor ny undersökning från universitetet i Manchester i Storbritannien.  Det undersöktes hur människor uppfattar olika accenter (eller brytningar), helt enkelt  språkens själva läten och melodier. 7 500 personer i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Polen och Kanada deltog i undersökningen. Resultatet enligt denna nyhetsartikel  kanske överraskar en del: 


”Men den stora saken för oss svenskar är naturligtvis lovorden över vårt språk. Svenska språket (eller en svensk accent) anses nämligen utstråla mest av intelligens och pålitlighet av alla språk i världen. Och, ja, ingen rök utan eld, som man säger...”


Hur ställer sig Sveriges anglofiler sig till denna undersökning? En del av dem förespråkar till och med att vi ska byta ut svenskan mot engelskan. Ser de undersökningen som en dolkstöt i ryggen? Är det inte ganska korkat att byta ut ett intelligent språk mot en mindre intelligent språk, speciellt amerikansk engelska, som inte får särskild många lovord i denna undersökning?


Peter Pierrou


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 31 januari 2020 12:14

Följande korta och koncisa insändare publicerades på "Min mening" i Helsingborgs Dagblad den 27 januari:


"Varför är informationen om H22 på engelska?


Sverige har fem olika minoritetsspråk. Engelska är inte ett av dem. Helsingborgs stad förbereder H22, 'A Smarter City'. Informationen är på engelska. Varför?


'Skåning'"


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 31 januari 2020 08:00

(Detta är en kommentar till en artikel i Expressen


För 30 år sedan fick alla elever i varje fall en garanterad daglig dos av det som sedan skulle lagstadgas som det officiella huvudspråket i detta land - nämligen svenskan! Det kan inte ha varit av ondo för integrationen och borde vara än viktigare idag med de ännu större integrationsutmaningar som vårt land nu står inför.


Att alla elever, oavsett etnisk, kulturell, geografisk eller social bakgrund, lär sig att kommunicera på att gemensamt språk är en grundbult för att kunna förstå, acceptera och leva tillsammans. Ja - för ett fungerande samhälle! Jämför med idag då våra skygglappsförsedda politiker tillåter hela skolkoncerner att göra grova pengar, och som lämnar välfärden och inte sällan hamnar i redan välfyllda fickor utomlands, att bedriva undervisning på ett språk som inte har någon som helst officiell ställning i landet - engelska! I vissa fall i upp till 90 procent (!) av undervisningstiden.


Skolor som dessutom ökar segregationen i samhället, inte endast språkligt, utan även socialt. Detta genom att endast etablera sig på orter där de (naturligtvis) kan göra vinst och sedan vända sig till väletablerade elever från studievana hem. De kommunala skolorna måste däremot "ta hand om" alla elever.


Lägg till detta bland annat låga lärararlöner, låg lärartäthet glädjebetyg/betygsfiffel, skolgårdar som i vissa fall är klart undermåliga jämfört med kommunala skolgårdar (både avseende yta och utrustning) och åtminstone tidigare undantag från krav på fullt utrustade skolor. Det kunde handla exempelvis om avsaknad av skolbibliotek, slöjd- och hemkunskapssalar eller gymnastiksalar. Mot bakgrund av ovanstående fakta framstår dessa skolors verksamhet och "samhälls-/integrationsgärning" som allt annat än smickrande.


Engelskan har historiskt sett, liksom övriga kolonialspråk, spridits genom tvång/kolonisation, krig och faktiskt även imperialism. Inte genom att det är ett ordrikare och/eller vackrare språk som många tror eller vill intala folk. Ett språk som andra men med en helt annan och expansiv historia. Förutom i kolonierna tog inte det exempelvis inte lång tid från det att engelskan, högst medvetet av engelsmännen, infördes som undervisningsspråk på Irland, tills iriskan räknades som passé. Denna utveckling kan naturligtvis ske igen, till exempel i Sverige. Är det vettigt att hjälpa denna historiska tvångskolonisation på traven med en "modern" och frivillig dito?


Detta i synnerhet som svenska elever år efter år figurerar i absolut världstopp även utan språkbytesskolornas "samhällsinsatser". Med ovanstående fakta i åtanke var skolan definitivt bättre för samhället för 30 år sedan.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 januari 2020 08:00

Skolverkets publicerade en rapport 2018, som heter ”Engelskspråkig undervisning: en kartläggning och utvärdering av engelskspråkig undervisning i svensk gymnasieskola”


Skolverket skriver följande om rapporten:


”Det vetenskapliga underlaget om effekterna av engelskspråkig undervisning är begränsat. Den sammantagna bilden är dock att engelskspråkig undervisning har blygsamma eller inga effekter på engelskan och att den kan innebära risker för elevernas utveckling av svenskan och möjligen även för ämneskunskaperna.


Jämfört med andra länder är engelskspråkig undervisning ovanligt oreglerad i Sverige. Att till stor del undervisa på engelska i gymnasieskolan riskerar att stå i konflikt med språklagen och läroplanen. Skolverket föreslår därför att regeringen utreder och ser över regleringen.”


Att engelskspråkig undervisning har blygsamma eller inga effekter på elevernas engelska, innebär naturligtvis att den jämförs med den traditionella undervisning som har skett i engelska som första främmande språk i Sverige alltsedan andra världskrigets slut.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2020 08:00

Enligt ett pressmeddelande från den 10 januari har Internationella Engelska Skolan (IES) köpt upp den spanska privatskolan Colegio Joyfe. Skolan, som är baserad i Madrid, har cirka 2 000 elever i åldrarna tre till arton år.

Skolbyggnaden ingick i köpet och IES betalade totalt 16 miljoner euro, vilket motsvarar runt 169 miljoner kronor.


– Genom förvärvet fördubblar vi nästan antalet elever i våra skolor i Spanien och är nu den sjätte största icke-religiösa skolgruppen i landet, säger vd:n Anna Sörelius Nordenborg.


Det är självfallet svenska skattepengar, läs skolpengen, som finansierar IES expansion utomlands. På vilket sätt blev den svenska skolan bättre av att dessa pengar försvann  utomlands?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 januari 2020 12:14

(Texten är hämtad från Göteborgs universitet, Institutionen för svenska språket)


Grammatikfestivalen 2020 anordnas vid Humanistiska fakulteten och är en del av Göteborgs universitets bidrag till den nationella grammatikdagen. Boka in fredagen den 20 mars 2020 för heldag med spännande föreläsningar om språk och grammatik. Årets tema är Grammatik och undervisning.


Välkomna!

Tid: Fredag den 20 mars 2020
Plats: Humanistiska fakulteten, Renströmsgatan 6
Tema: Grammatik och undervisning


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 januari 2020 08:00

Ett språk med stort inflytande i andra språkområden, för närvarande framförallt engelska, får inte endast språkliga och kulturella effekter i dessa samhällen.


Med ett språk kommer influenser och till slut även själva "tänket". Det är ingen slump att Sverige har gått ifrån kollektivism och höga samhällsambitioner till extrem individualism samt att viljan att "ta sig fram bäst det går på egen hand" på 40 år.


När influenserna, vad gäller såväl semestervistelser, utbildning samt arbete, så gott som enbart kommer från länder som Storbritannien och Förenta staterna, kan resultatet inte bli annat än ett marknadsliberalt tänk och i förlängningen ett välfärdstänkande som har mycket lägre ambitioner än vad vi historiskt sett har varit vana vid i vårt land. Vi ska komma ihåg att såväl England som Förenta staterna är klassamhällen av ett helt annat snitt än Sverige har varit. Det är vi själva som måste vara samhällskritiska och fråga oss om det är dithän även vi ska gå.


Personligen anser jag att varken Storbritanniens eller (och framförallt) Förenta staternas samhällsmodell är något eftersträvansvärt, tvärtom!


Sunt förnuft

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards