Direktlänk till inlägg 22 november 2008
”Fine Food of Scandinavia” – vad är det för något? En internationellt inriktad satsning för marknadsföring av skandinavisk mat i utlandet? Nej – en ny restaurang i Sandviken...
Enligt ett pressmeddelande ska restaurangen ha skandinaviskt tema, med älg, ren, lax och andra nordiska råvaror. Inriktningen ska vara ”folkligt exklusiv”.
Satsningen på de nordiska råvarorna är utmärkt, tycker jag. Men om det duger att servera rätter med ursprung här i Skandinavien, varför duger då inte vårt skandinaviska språk svenska?
Varför ha ett namn som låter som om restaurangen låg på Manhattan? Folkligt exklusiv var det – månntro det är menyn som är folklig och namnet som ska föreställa exklusivt?
Susanne L-A
I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här. Susanne L-A (Denna nätdagbok är knuten till nätv...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | |||
|
Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord? Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se. Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"