Alla inlägg den 9 februari 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2008 23:05


Den svenska myndigheten Skolverket fortsätter att bevilja tillstånd för språkbytesskolor i oförminskad takt. Myndigheten är helt opåverkad av riksdagsbeslutet den 7 december 2005 om att svenska är huvudspråk i Sverige, och verkar på det hela taget gå sina egna vägar.


Under januari månad har Skolverket hunnit bevilja tillstånd för Engelska skolan AB - Sveriges största språkbyteskoncern - för skolor med vardera ca 500 elever mellan 12 och 16 år i Sundsvall, Jönköping, Karlstad och Göteborg, i tider då elevantalet i Sveriges kommuner kraftigt minskar. I Gävle har nyligen skolan fått tillstånd för ett högskoleförberedande gymnasium för 360 elever med 90% undervisning på engelska.


Detta skall läggas till skolans tidigare etableringar i Stockholm, Linköping, Västerås, Örebro, Gävle och Eskilstuna.


På sikt vill Engelska skolan AB säkert finnas i varje större stad. I sin reklam riktar man sig till de elever som skall bli framtidens beslutsfattare i Sverige - ett genialt sätt att etablera engelskan i informella nätverk utan någon som helst offentlig debatt.


Skolverket är antingen helt omedvetet, eller mycket medvetet, i sina beviljanden. Frågan är om Engelska skolan AB har en direktingång hos Skolverkets handläggare, eftersom allt som skolan ansöker om beviljas. Andra friskolor får numera ofta nej med motiveringen risk för överetablering, också när de ansöker om betydligt mindre skolor än Engelska skolan. Men det förstås, denna skolas idé är ju så unik - samma ämnen och pedagogik, men på ett annat språk!!!


Språkbyte skall inte understödjas med skattebetalarnas pengar.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2008 10:56


(Seminariet riktar sig till anställda inom Botkyrka kommun)


Svenskan är ett ganska litet språk, och ett hotat språk. Inte som man vanligen tror av förenkling eller främmande inflytande. Men risken är att vi använder det allt mindre och att det går att använda på allt färre områden.

Företag har engelska som koncernspråk. Medierna sänder mest på engelska, och på de internationella kanalerna är det inte ens textat. Universitet och högskolor undervisar mer och mer enbart på engelska. Och så vidare.

Snart kan vi inte kommunicera om svåra saker på svenska, språket utarmas och försvinner kanske som många små, svåranvända språk gjort.

Vad är på gång? Vad bör vi göra? Vad kan vi göra för att rädda språk och förståelse? Göran Hägg, författare, debattör och docent i litteraturvetenskap tar upp risken med att vi använder svenska språket allt mindre och att det går att använda på allt färre områden.

När, var hur?
Tid: seminariet hålls den 13 maj kl 7.45-8.45
Plats: Kommunalhuset plan 2, rum 2.
Kostnad: seminariet är kostnadsfritt.
Anmälan: senast 11 april till kompetenscentrum@botkyrka.se

Begränsat antal platser.
Avanmälan senare än 1 vecka före kursstart debiteras med 500 kr.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.  

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards