Alla inlägg den 4 februari 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 februari 2008 21:49

(Denna text är hämtad från ett pressmeddelande från Utbildningsradion, vilket har redigerats - se även kommentar efter denna text.) 


UR fortsätter sin stora satsning på språk under FN:s språkår 2008. I andra säsongen av UR:s I love språk fördjupas debatten ytterligare om språkens framtid i skolorna. Under seriens första säsong diskuterades det bland annat om att språkintresset avtar men är det verkligen så eller är det snarare att det förändras? Kanske vill elever i framtiden välja på flera olika språk än vad som erbjuds idag. Vilka är i så fall framtidens språk? Detta diskuteras i vårens första program av I love språk. Under våren gästas studion bland annat av Språkrådets chef Olle Josephsson och litteraturprofessor Ebba Witt Brattström. Lotta Jankell är programledare.  


Hur kan språkundervisningen bli mer relevant och locka elever att läsa moderna språk? I love språk visar på goda exempel, intressant forskning och nya resonemang. Lotta Jankell diskuterar språk och språkinlärning med lärare, forskare, rektorer, författare, elever, skådespelare och pedagoger.  


Vårens första program gästas av Olle Josephsson, chef för Svenska språknämnden, och Maria Allström som är lärare i engelska på Fyrisskolan i Uppsala. Veckan därpå diskuterar Ebba Witt-Brattström och specialläraren Jenny Reichwald från Stockholm hur vi kan komma till rätta med att svenska elevers resultat i kärnämnet svenska sjunker och att vi blir allt sämre på att läsa. Svenska elevers resultat i svenska sjunker på den europeiska Pisa-skalan. Är en litteraturkanon och mer läsning i skolan lösningen? Det menar i alla fall Ebba Witt Brattström. I love språks tredje avsnitt handlar om läslust och hur man lockar ungdomar att läsa mer och göra de gamla litterära verken mer spännande för dagens ungdomar. När vi lär oss läsa är läslusten ofta stor. Sen avtar den allt mer i konkurrens med datorer, filmer och kompisar. Om man vill locka tonåringar att läsa är det därför viktigt att hitta litteratur som är anpassad till varje elev utifrån deras intressen. Kvällens gäst Lori Siewecke – en kanadensisk språklärare bosatt i Sverige – med erfarenheter från skolor i fler länder har många tankar kring hur man kan arbeta med tonåringar och läsning i skolan.


Säsongsstart: SVT1 söndag 10 februari kl 15.25: I love språk


För DVD eller vidare information kontakta UR:

Malinee Granhof, malinee.granhof@ur.se 

08/7844596, 0738-518058


Detta är naturligtvis ett bra initiativ och just därför återges pressmeddelandet här. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra varför programserien måste heta "I love språk". Tror producenten eller programmakarna att ungdomar inte kommer att titta på programmen, om det inte finns några engelska ord instoppade? Tror de verkligen att alla ungdomar är så korkade? Varför inte någon gång åtminstone prova att sätta in några ord i en programtitel från andra främmande språk än engelska?  Det finns mer än sextusen att välja på.


Per-Åke Lindblom


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.


  

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards