Alla inlägg den 7 juli 2008

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 juli 2008 19:55


Högskoleverket antog nyligen ett remissyttrande, i vilket det ”ställer sig positivt till förslaget att införa en språklag som syftar till att tydliggöra svenskans och andra språks ställning. På en övergripande nivå har verket inte heller några invändningar mot utredarens förslag när det gäller språklagens karaktär, inriktning och omfattning.” 


På en mycket viktig punkt är Språkförsvaret överens med Högskoleverket. Därmed inte sagt att det inte finns andra punkter, där våra åsikter sammanfaller eller går isär: 


Däremot anser Högskoleverket att den föreslagna språklagen inte är tillräckligt väl anpassad för högskolesektorn. För att språklagen ska kunna få genomslag på lärosätena utan att hämma sektorns utveckling är det nödvändigt med tydligare direktiv i form av en särskilt förordning för högskolesektorn (vår fetstil)… 


Högskoleverket bedömer också att en särskild förordning skulle förbättra språklagens möjligheter att få genomslag i högskolesektorn (vår fetstil). Utredaren påpekar att forskningen och den högre utbildningen är ett särskilt angeläget område eftersom det där sker en snabb internationalisering som medför att engelskan används i allt större utsträckning. Det innebär att det krävs snabba insatser för att stärka svenskans ställning som huvudspråk… 


För att universiteten och högskolorna ska kunna följa språklagens intentioner anser dock Högskoleverket att regelverket bör vara tydligare när det gäller högskolesektorn. Med en egen förordning för högskolan kan det klargöras både vilka regler som gäller och vilka eventuella undantag som kan vara aktuella (vår fetstil). I förordningen kan förslagsvis ramarna för vad som bör ingå i en språkpolicy anges. Det kan också finnas vissa mer specifika regler, till exempel att det ska finnas en svensk sammanfattning av avhandlingar som är skrivna på engelska…. 


Förutom ett tydligare regelverk är det nödvändigt att högskolorna har incitament att arbeta i enlighet med lagens målsättningar. I En högskola i världen framgår det att flera lärosäten redan arbetar med språkfrågor, men att ännu fler behöver styras i den riktningen (vår fetstil).” 


Högskoleverkets uppfattning att det behövs en ny högskoleförordning liksom att de enskilda universiteten och högskolorna bör fortsätta med att utarbeta lokala språkstrategier står alltså i överensstämmelse med den uppfattning, som ett antal medlemmar i nätverket Språkförsvaret gav uttryck för i ”Förslag till språkpolitik för den svenska högskolan” den 12/10 2007: 


Det måste också utarbetas en ny högskoleförordning, som bland annat reglerar frågan om arbets- och kommunikationsspråk, undervisningsspråk och examinations- och avhandlingsspråk. En ny högskoleförordning bör också präglas av ett rättighets- och mångspråkighetsperspektiv med ett huvudspråk som grund. I väntan på en ny högskoleförordning bör de lokala universiteten och högskolorna uppmuntras att utarbeta lokala språkplaner. Detta är ett utmärkt sätt för att medvetandegöra såväl högskoleledningar som undervisande personal och studenter om språkfrågans betydelse: bättre en dålig språkplan än ingen alls. Den som vill spela på den europeiska eller globala arenan kan inte göra detta förutan grundlig debatt och eftertanke.”  



Per-Åke Lindblom


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.  

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards