Direktlänk till inlägg 16 november 2009

Herman Lindqvists kolumn är lysande!

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 november 2009 23:40





Jag vill tipsa alla nätdagboksläsare om Hermans Lindqvists utmärkta kolumn i Aftonbladet den 15/11. Den borde så minst ett frö till eftertanke bland självförnekande kosmopoliter.


Albin


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 
 
Ingen bild

Susanne

17 november 2009 10:08

Visst träffar Herman Lindqvist huvudet på spiken. Det brukar sägas att det finns inga som är så svenska som utlandssvenskar. Men hemma i Sverige råder en annan ton... Herman Lindqvist själv är väl ett lysande exempel på att det inte behöver vara så, för han har ju rest mycket, bott utomlands osv. Och jag själv för den delen, har alltid varit intresserad av resor och internationella frågor, samtidigt som jag också uppskattar mitt land, dess kultur och språk. Men vad många inte verkar inse är att det inte behöver ligga någon motsättning mellan dessa två intressen.

 
Ingen bild

Hillo

17 november 2009 13:02

Vilken utomordentligt rolig läsning! Lindqvist är en mästare på att förpacka beska sanningar i humorns färgglada emballage.

Vad är det som driver svenskarna till denna nationella nedvärdering på hemmaplan, så olik våra nordiska grannars syn på sig själva? Danskars och norrmäns stolthelt över sitt land går minsann inte att ta miste på.

Är den en effekt av en närmast religiös strävan att vara så politiskt korrekt som möjligt, en rädsla för att sätta sig själv över andra folkgrupper (läs invandrare)?

En av konsekvenserna av denna negativa självuppfattning är den anglifiering vi just nu upplever i vårt land. Helt logiskt kan ju svenska språket inte heller vara någonting värt, så låt oss bli engelskspråkiga. Då kan vi dessutom inbilla oss att alla förstår när vi på chartersemestern lär omvärlden hur bra allting är i Sverige ...

 
mjn

mjn

17 november 2009 16:05

Trots all sin utlandsvistelse verkar Herman missat en del. För det första har jag aldrig träffat på någon utlandssvensk som är odelat positiv till hemlandet när man diskuterar det. Visst lyfter man fram positiva aspekter, men jag tycker mig lika ofta höra åsikten att gubevars bor vi inte längre kvar där. För det andra är detta "unika svenska" inte så unikt som Herman tror. Åk till Polen och det är svårt att höra någon endaste polack säga något positivt om sitt land... så vida det inte gäller att försvara det från kritik från någon utlänning.

Hermans kolumn är helt enkelt hans vanliga sätt att förhålla sig till historieberättande; att det är underhållande är viktigare än att det är sant. Något som mina italienska vänner menar är ett typiskt italienskt drag.

http://ekorrhjulet.blogspot.com

 
Ingen bild

lr.

17 november 2009 18:38

"Vad är det som driver svenskarna till denna nationella nedvärdering på hemmaplan, så olik våra nordiska grannars syn på sig själva?"

Jag skulle tippa på det faktum att vi stod utanför Andra världskriget är orsaken till detta fenomen. Den svenska nationen var aldrig hotad såsom den norska, danska eller finländska och därmed firas inte vår självständighet på samma sätt.

Förövrigt måste ni lyssna på denna låttext som handlar om just detta fenomen och är skriven av före detta utlandssvensken Mofeta:

http://www.youtube.com/watch?v=4XHJdrtvR_I&feature=PlayList&p=B5CD64912D884BF3&playnext=1&playnext_from=PL&index=12

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 20:18


...där Stefan Holm hoppade in som vikarie men synnerligen snabbt fick nog.     Faktum är att IES presterar under medel vad gäller trygghet och studiero. Personligen skule jag aldrig låta mina barn komma i närheten av någon av IES språkbytess...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 14:59


Holm valde att vikariera på IES för att han trodde att det skulle vara ordning och reda där. - Men det var väldigt stökiga lektioner allihop. Jag har aldrig upplevt något liknande.     Faktum är att IES har visat sig ligga under medelvärdet ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 11:13


...hittills, enligt "School Parrot". Det ska bli intressant att se om någon IES-skola når upp till medelbetyget 3.0. Märk väl: Medelbetyget!!     Resultatet på SchoolParrot rimmar mycket illa med IES höga svansföring men det är väl som med ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 maj 15:59

Mitten av maj och sommaren kastar sig in innan våren har hunnit dra sig tillbaka. Den var försynt, med tussilago och bågra sippor innan allt exploderade. Härligt med denna färgprakt och detta spektrum av dofter och fågelsång, Fågelsånger, många tonar...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 maj 08:00

Den chilenska nättidningen Tarpán uppmärksammade älvdalskan den 6 maj. Det heter inledningsvis:   ”Älvdalskan (övdalsk på älvdalska, älvdalska på svenska) talas i Älvdalen i Dalarna av cirka 2500 personer. Språket är särskilt intressant för...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards