Alla inlägg den 29 januari 2010

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2010 21:22


Musiktjänsten Spotify finns i Spanien, Frankrike, Finland, Sverige, Norge och England. Spotifys hemsida finns på engelska, franska och spanska. Trots att upphovsmännen är svenskar finns inte någon svensk hemsida och inte heller någon norsk eller finsk.


Om man använder gratisversionen av Spotify får man med jämna mellanrum lyssna på reklam som framförs på svenska och på mycket bräkig amerikanska. Spotify kan uppenbarligen mycket väl avgöra i vilket land produkten används i, så att den amerikanska rösten hörs i Sverige är säkert ett medvetet val.


Amerikanska företag i Sverige (Microsoft, IBM, HP, DELL, SUN, Apple, McDonalds, Burger King, Cisco,  m fl) är mycket noga med att ha hemsidor på svenska men så icke Spotify! Att den svenska produkten Spotify inte har en svensk hemsida måste vara någon slags medveten anglo-snobbism. 


Läs om Spotify:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spotify


Jonas Borelius


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2010 19:33


Har du inte läst den språklag  som började gälla den 1/7 2009? Det är absolut ingen lång och krånglig lagtext. Om du vill ha lagen förklarad, kan du gå till Språkrådets ”Frågor och svar om språklagen". Du kan också jämföra språklagen med det utkast till språklag för Sverige  som Språkförsvaret utarbetade september 2006. Den går betydligt längre än den nuvarande språklagen, som tyvärr också måste tolkas.


Detta sker bl.a genom de JO-anmälningar som Språkförsvaret och privatpersoner har gjort. Språkförsvaret har gjort fyra JO-anmälningar, nämligen angående regeringens e-postadresser, Stockholms stads engelskspråkiga beteckningar, Luftfartsverket namnbyte från ”flygplats” till ”airport” och Kristianstads kommuns slogan ”Spirit of food”, alla i syfte att pröva språklagen.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards