Alla inlägg den 11 januari 2010

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 januari 2010 23:22



En av dem som retade upp sig på Jenny Leonardz artikel, ”Flera myndigheter misstänks bryta mot språklag”, i Svenska Dagbladet den 29/12, var Per Ankersjö, Centerpartiets distriktsordförande i Stockholm. I sin blogg betecknade han t.o.m språklagen som ett monster.


Jag läste bara hans blogginlägg som hastigast, eftersom hans argumentation var både torftig och förutsägbar. Jag studsade dock till inför följande passus:


Det kan ju knappast vara meningen att man ska jaga och (utan påföljd men ändå) döma kommunala bolag och myndigheter som i turism- eller marknadsföringssyfte använder engelska benämningar.”


Jaga? Vilket parti, som idag är representerat i Stockholms kommunfullmäktige, gick till val på att Stockholms Turistkontor skulle byta namn till Stockholm Tourist Board, Stockholms Näringslivskontor till Stockholm Business Region och att Stockholms Nöjesdistrikt skulle heta Stockholm Entertainment District? Eller det famösa ”varumärket”: Stockholm – The Capital of Scandinavia? När konsulterade Stockholms kommunfullmäktige medborgarna i fråga om namngivning eller när försökte Stockholms kommunfullmäktige förankra sina namngivningsprinciper bland väljarna, som faktiskt finansierar kommunens verksamhet med skattemedel? Har det ens fattats formella beslut om detta i kommunfullmäktige eller har man helt enkelt överlåtit åt tjänstemännen att fatta beslut i dessa frågor? När då medborgare utnyttjar sina grundlagsenliga rättigheter och utövar sin kontrollmakt genom JO-anmälningar, börjar Ankersjö yra om att kommunala bolag och myndigheter ”jagas”. Ankersjö tycks mena att politiska församlingar och myndigheter kan göra precis vad de vill i perioderna mellan valen. Någon fortlöpande granskning ska de inte utsättas för.


Den hastiga genomläsningen ledde också till att jag inte uppmärksammade att det hade gjorts många bra och läsvärda kommentarer i anslutning till inlägget i hans blogg. Detta påpekas – och repareras - härmed.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards