Direktlänk till inlägg 3 november 2010

SL har gjort det ganska bra

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2010 11:51


(Brev till Språkförsvaret)


I anslutning till ovanstående ärende vill jag som utomstående trots allt hävda den meningen att SL:s (eller om det är Trafikkontorets) förfarande kan försvaras på följande grunder: ett flertal plattor av det aktuella slaget har placerats ut i området, alla med samma storlek, utseende och typografi. Storleken är rejält tilltagen, för uppmärksamhetsvärdet skull, och rymmer inte rimligen två språk med samma läsbarhet. Inom kort torde flertalet Stockholmare i området att ha lärt sig utseendet som en signal snarare än en text. Att även turister behöver varnas på ett för dem läsbart språk är givet. Kort sagt, SL har gjort det ganska bra med tanke på ändamålet.


Med vänlig hälsning  

Gunnar Franzén
Spånga 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Håkan Franck

3 november 2010 18:28

Nej, jag håller inte alls med Gunnar Franzén. Den absolut övervägande delen trafikanter (gående, cyklande, bilande) på Stockholms gator måste antas vara svenskspråkiga, och av dem som inte är det, är nog bara en liten del engelskspråkiga. Såvitt jag kommer ihåg har vi bara en trafikskylt på engelska:STOP, och den är internationell. Det räcker med den.

 
Ingen bild

Observatör

3 november 2010 19:34

1. Det är en principsak att inte kommunicera med allmänheten i Sverige på enbart engelska. Engelska är varken huvudspråk eller minoritetsspråk i Sverige.
2. Även om 89 procent av svenskarna säger att de förstår engelska, är det alltså 11 procent som inte gör det. De 89 procenten svenskarna förstår dessutom svenska bättre än engelska.
3.Om storleken var väl tilltagen, så var det heller inget problem att anpassa texten till det givna utrymmet. Man kunde t.ex ha skrivit ”Se upp – spårvagnar/Look out – trams” med den svenska texten överst. Hur svårt är det?
4. Dessutom har texten ”Look upp – Tramcars passing” väckt förundran bland dem med engelska som modersmål. Inte heller den svenska konstruktionen ”Titta upp!” är lyckad.
5. Det finns ingen anledning varför vi svenskar ska vänja oss vid att tilltalas på engelska i stället för på svenska. Det är de små stegens tyranni.

 
Ingen bild

Klas H

3 november 2010 19:56

Att engelska skulle vara "det internationella språket" är en myt. Hur många ryssar och italienare behärskar engelska?
I Sverige kommunicerar vi med varandra på svenska eller något av de fem minoritetsspråken. Inget annat, tack!

 
Ingen bild

lr.

4 november 2010 12:08

Jag har aldrig förstått varför man inte kan stava STOPP rätt på stoppskyltarna. Vilken djävla amerikansk turist är så korkad att han inte förstår att STOPP betyder STOP när skylten annars ser likadana ut?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 26 okt 16:41

(Detta är en återpublicering av en text från 23/3 2017)    Hillo Nordström skriver i en kommentar: ”Då vill jag som svar på ovanstående (d.v.s. på ’Engelskans uppgång varar inte för evigt’ – min anm.) lägga in vad Sveriges...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 okt 21:35

Detta är en kommentar till Per-Owe Albinssons inlägg ”Svenskan måste vara det viktigaste språket i Sverige för alla” från den 21/10 2020. Han skriver inledningsvis:   ”Märk väl: Det jag ville förmedla med mitt tidigare inlägg i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 okt 08:00

I dag, den 21 oktober 2020, publicerar Spaniens största dagstidning El País en artikel med rubriken ”20 anglicismos nuevos cada día”. Den refererar till den forskning som bedrivs av Elena Álvarez Mellado vid University of Southern Califor...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9
10
11
12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se