Alla inlägg den 2 juni 2010



"Känslorna", ropar Viggo Cavling patetiskt ut i hörsalen när sakfrågorna börjar diskuteras under Språkförsvarets seminarium på ABF i söndags, "glöm inte känslorna".


Vad han menar med känslor fattar jag när han avbryter en engagerad talare med önskan om att ta ett foto, för "du är så rolig".


Roligheterna fortsätter: Viggo Cavling lägger ut bilden på nätet och skriver ihop något om Språkförsvaret, så förvrängt som bara Viggo Cavling är kapabel till. För att alla skall fatta att han känner något måste även talibanerna rycka in  och ge färg åt rubriken på hans inlägg.



Sakfrågor är honom ”piepschnurzegal”*. Viggo Cavlings nummerprogram består av ett enda nummer. Detta nummer heter Viggo Cavling.


Frank-Michael Kirsch


* helt likgiltiga, helt ovidkommande


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)


Jag reflekterar emellanåt över det märkliga uttalet på "svenska" av den gemensamma europeiska valutan.
 
England är förvisso ett land som i likhet med oss inte deltar i euro-samarbetet. Men man uttalar givetvis denna valutas namn enligt uttalsregler som är vedertagna i det landet. Så icke hos oss! Här säger även bildade människor, och journalister i radio och tv: jorå. Men man säger ju inte Joråpa - varför då inte euro? Eller ännu hellre evro, som ligger än bättre i svensk mun, enligt min mening.


Ett annat exempel på felaktigt anglicerat uttal gäller det ord som på svenska stavas koncern. Det uttalas mycket ofta kånnsöörn och inte, som det bör: kånnsärn. Ordet är ett inlån från tyskans Konzern och bör då rimligen ha ett uttal som liknar källspråkets. Koncern på engelska heter group of companies. Engelskans concern har som bekant en helt annan betydelse. 
 
Jag menar att uttalsdomänen är väl så viktig som andra språkliga domäner att försvara.


Lars Göran Asmundsson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards