Alla inlägg den 17 januari 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2011 20:29


Rwanda i Centralafrika har bestämt att lämna franskan och övergå till engelska. Från och med den här terminen ska all skolundervisning att ske på engelska i stället för som hittills på franska. Den bakomliggande orsaken är naturligtvis Frankrikes påstådda inblandning i folkmordet 1994 vilket har gett upphov till diplomatiska strider mellan länderna. För fyra år sedan kastades franska ambassaden,dess kulturcenter och en fransk radiostation ut ur Rwanda. Radions P4 extra hade i söndags ett reportage från Rwanda angående språkbytet, där det berättades om hur landet, med stöd av Britsh Council, har utbildat lärare i engelska och distribuerar små soldrivna radioapparater som sänder på engelska. Men fransmännen ger sig naturligtvis inte frivilligt, utan mobiliserar motkrafter i form av nya, franskspråkiga skolor och kurser i franska. Läs mera här där det också finns länk till programmet (reportaget kommer efter ca 1 timme o 12 min).


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2011 15:55

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Att kvinnor talar mer än män och att män är mer rakt på sak är en modern myt enligt språkforskaren Deborah Cameron. En vanlig uppfattning om kvinnor är att de talar mer än män. Man hör också ofta att kvinnor i sitt språk är mer inriktade på att skapa samförstånd, medan män talar mer direkt, utan att linda in sina åsikter. Dessa påståenden har upprepats i ett otal populärvetenskapliga böcker under senare år, men är de sanna?

Nej, enligt Deborah Cameron, professor i språk och kommunikation vid University of Oxford i England, är det vetenskapliga underlaget för sådana uttalanden ofta obefintligt. Hon har i sin forskning gjort upp med flera av de vanligaste myterna om skillnaderna mellan manligt och kvinnligt språk.

Språket i P1 sänder i morgon tisdag 13:20 ett program om manligt och kvinnligt språk. Gå till Språket i P1 på webben.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards