Alla inlägg den 18 april 2012

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 april 2012 13:21

(Pressmeddelande)


Stockholmscentern har föreslagit att Kungsgatan i Stockholm ska förvandlas till en bilfri gång- och cykelgata varje helg under juni – augusti sommaren 2012. I Stockholmscenterns s.k pm presenteras projektet på följande sätt:


Målsättningen med Open Streets Stockholm är att visa på fördelarna med ett öppet gaturum och aktiva transportmedel. Genom att stänga av Kungsgatan kan staden skapa en ny levande stadsmiljö i city med plats med plats för konserter, restaurangupplevelser, shopping, sport och andra nöjen mitt på gatan.”


Språkförsvaret har inga synpunkter på initiativet eller dess utformning, eftersom Språkförsvaret är en organisation som i första hand värnar om svenska språkets ställning. Däremot har vi i allra högsta grad synpunkter på namnet. Enskilda medlemmar har redan kontaktat Stockholmscentern och kritiserat namnvalet. Markus Berensson, biträdande borgarrådssekreterare vid stadsmiljöroteln, har på uppdrag av Per Ankersjö besvarar ett av dessa brev. Han skriver:


Orsaken till att vi kallar det 'Open Streets' är på grund av att det är ett vedertaget internationellt begrepp som beskriver det vi vill göra med Kungsgatan.”


Att ”Open Streets” skulle vara ett vedertaget internationellt begrepp är naturligtvis bara struntprat. Tolkningen är rimlig endast om man inbillar sig att Stockholm är huvudstad i USA:s femtioförsta delstat.  Det är ”Alliance for Biking & Walking” med säte i Washington – se även projektsidan - som har initierat en kampanj med detta namn. Arrangemang under samma namn tycks bara genomföras i USA och Kanada. Redan i USA anordnas liknande arrangemang i olika städer, men under andra namn. Utanför USA har liknande arrangemang genomförts under många år, men utan någon som helst koppling till organisationen i Washington.


Det är enastående fantasilöst att ett svenskt arrangemang måste låna ett amerikanskt namn. Uppenbarligen tilltror Stockholmscentern engelska språket rent magiska egenskaper.


Varför skäms Stockholmscentern för svenska språket och varför vill man undergräva det?


Nätverket Språkförsvaret

http://www.språkförsvaret.se/sf

http://www.sprakforsvaret.se/sf/


E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards