Alla inlägg den 16 juni 2012

Riksbanken kommer att introducera nya sedlar, däribland en femhundrakronorssedel, i oktober 2015. Språkförsvaret fick idag ett brev, som kritiserar skrivsättet:


"Kan jag intressera Språkförsvaret för uppgiften att försöka påverka Riksbanken i en språkfråga inför den slutliga utformningen av Sveriges nya sedlar? Det gäller något som i mina ögon är en första rangens skandal - att sedlarna, som alltid har räknats in bland de allra viktigaste symbolerna för statsmakten i varje suverän stat, i Sveriges fall inte längre har texten på korrekt svenska. 500 skrivs ju på svenska 'femhundra', inte som på engelska 'fem hundra'. Men så står det på sedlarna och så kommer det säkerligen att stå på de nya sedlarna också, om inte någon klarar att leva rövare tillräckligt om saken för att Riksbanken ska tvingas ändra sig."


Även om riksbankens nya sedlar är beskurna i bild på Riksbankens webbplats, framgår det att 500  skrivs "fem hundra" i stället för "femhundra", som många föredrar. Enligt SAOL används båda skrivsätten.



(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards