Alla inlägg den 24 februari 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 februari 2013 12:50

Frågan löd:


Utredningen "Nationella patent på engelska?" föreslår att patentansökningar ska kunna inges på engelska i Sverige. Patentkraven ska översättas till svenska, men bara den engelska versionen kommer att vara juridiskt giltig. Kände du till detta förslag?

 

Totalt röstade 65 personer - 24,6 procent röstade ja och 75,4 procent nej. Omröstningen pågick från den 18/11 2012 till den 24/2 2013.


Att nästan en fjärdedel kände till förslaget, beror förmodligen på att många av de röstande var medlemmar av Språkförsvaret. Språkförsvaret har nämligen agerat i denna fråga - se bl.a "Patentkrav på svenska inte längre juridiskt bindande".


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 februari 2013 12:26

(Eftersom baksidestexten till ”Såld på engelska? Om språkval i reklam och marknadsföring” redan finns utlagd på annat ställe på nätet, läggs den också ut här.)


När kommunföreträdare föreslog att Kramfors-Sollefteå flygplats skulle döpas om till HIGH COAST AIRPORTtog lokalbefolkningens tålamod slut. Det kommer snabbt att heta HighCostAirport i folkmun, varnade man. I den webbomröstning som kommunen anordnade gjordes tummen ner av en stor majoritet av innevånarna. Kommunen tvingades skrota förslaget.


Det händer inte ofta att befolkningen rådfrågas när folkvalda politiska organ och deras bolag kör på med engelska eller svengelska:


KRISTIANSTAD – SPIRIT OF FOOD

STOCKHOLM – THE CAPITAL OF SCANDINAVIA

SIGTUNA – WHERE SWEDEN BEGINS

DALARNA – FIRST REGION OF SWEDEN

och EAST SWEDEN istället för ÖSTERGÖTLAND


Varken i privata aktörers reklam eller i offentliga sammanhang verkar anglifieringen känna några gränser.

Reklammakare har vanligtvis inget pedagogiskt uppdrag. De skall främja försäljningen av varor och tjänster på bästa möjliga sätt.


Men säljer engelska bättre än svenska i Sverige, än tyska i Tyskland, än nederländska i Nederländerna, än norska i Norge? Denna fråga diskuteras och belyses i Språkförsvarets andra bok som samlar internationellt framstående forskare, branschrepresentanter, kulturpersonligheter och konsumenter.   


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards