Alla inlägg den 12 september 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 september 2013 09:48

(Denna text är hämtad från Språkrådets webbplats)


Regeringen föreslår att man tar bort kravet på grundläggande språkkunskaper för att få undervisning i nationella minoritetsspråk.


Regeringen föreslår nu att skollagens krav, som säger att elever som tillhör de nationella minoriteterna ska ha grundläggande kunskaper i språket för att få modersmålsundervisning, tas bort. I den senaste budgetpropositionen får Skolverket i uppdrag att undersöka hur skollagens formulering kan ändras. Verket ska också ta fram förslag till kursplaner för de fem språken på nybörjarnivå.

– Det är väldigt glädjande att vi har nått fram med att avskaffa kravet på grundläggande kunskaper för att en elev ska få läsa minoritetsspråk. Nu kan vi på allvar möta det intresse som finns bland minoriteterna för att återta sina språk, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet.


Elever som tillhör de nationella minoriteterna omfattas sedan tidigare av mer generösa regler när det gäller att få undervisning i sina språk genom modersmålsundervisningen. Kravet på att eleven måste ha grundläggande kunskaper för att ha rätt till undervisning har dock legat kvar. Instanser som företräder minoriteterna, däribland Språkrådet, har länge påpekat att kravet strider mot idén om revitalisering, det vill säga att de nationella minoriteterna ska ges möjlighet att återuppväcka kunskaper i sina språk.


Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2015. Läs pressmeddelandet på regeringens webbplats.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards