Alla inlägg den 27 september 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 september 2013 19:09

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


I en ny avhandling från Dalarnas högskola undersöks hur minoritetsrättigheter, inklusive språkliga rättigheter, påverkar möjligheterna för stater att nå EU-medlemskap.


Anna Parkhouse vid Dalarnas högskola har i sin avhandling ”Does speed matter? The Impact of the EU Membership Incentive on Rule Adoption in Minority Language Rights Protection” undersökt sambandet mellan minoritetsrättigheter i några länder som ännu inte är EU-medlemmar och hur nära staterna står i processen att antas som medlemmar.


När det gäller diskrimineringslagstiftning visar undersökningen på ett starkt samband. Lagstiftningen mot diskriminering av minoriteter blev starkare ju närmare i tid ett EU-medlemskap staterna befann sig. För rättigheter kopplade till användning av minoritetsspråk och språkliga rättigheter i utbildningssektorn visade undersökningen dock nästan inget samband alls med ett potentiellt EU-medlemskap.


Orsaken till det svaga sambandet antas enligt Parkhouse främst bero på att de minoritetsspråkliga rättigheterna i länderna på Balkan redan beslutats om i samband med fredsförhandlingarna efter kriget på Balkan. De lagstiftade rättigheterna kring minoritetsspråk var alltså ganska höga redan från studiens början.


Läs mer om avhandlingen på forskning.se.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards