Alla inlägg den 8 februari 2015

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2015 10:55

DN påpekar idag ett allt vanligare fenomen på arbetsmarknaden - nämligen "engelska" yrkestitlar. Är du t ex en Floorwalker, lille vän?


Språkrådet är bekymrat, då detta kan skapa förvirring. Arbetsgivarna själva vill förstås gärna tro att det istället skapar status, och tyvärr är det nog de som får rätt - det är min dystra prognos med vetskap om hur lättlurade mina medmänniskor är när det gäller den anglo-amerikanska språkbetydelsen.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 8 februari 2015 10:33

Vad gör man inte för att försöka rädda den svenska skolan? Hittills har ju det mesta handlat om mer eller mindre välunderbyggda förslag, varav de flesta inte ens har omsatts i verklighet.


Men nu kommer räddningen! Svaret är naturligtvis mikrolektioner med vilka man ska angripa ett makroproblem. 50 000 elever sägs vara föremål för ett fantastiskt upplägg som kallas "Grej-of-the-day" och ska väcka också den djupast sovande elevens intresse för världshistorien. En lärare vid Westerly Yard School (förlåt Västangårdsskolan) i Umeå är pionjären, som nu har fått tusentals efterföljare.


Ja, ni kan läsa själva. För min del ser jag istället för ljuset ett totalt svengelskt mörker i slutet av tunneln.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards