Direktlänk till inlägg 6 april 2016

Dra alla över en kam eller en kant?

I gårdagens inlägg om modifierade ordspråk omnämns ”dra alla över en kant” som en vanlig förvanskning av uttrycket ”dra alla över en kam”. Frågan reddes ut redan 2013 av pseudonymen Ordbajsaren i detta inlägg:

 

Användandet av ordspråket att dra alla över en kam är en av de vanligaste feltolkningarna som Ordbajsaren stöter på. Det har nu blivit dags att, en gång för alla, reda ut begreppet.


Att dra alla över en kam syntes första gången i det svenska språket vid 1600-talets början då en svensk författare skrev ”Döden… går som raad fram och skäär alla öffuer een kam”. Betydelsen av ordspråket är något i stil med att klumpa ihop en grupp människor utan hänsyn till individuella olikheter.


Den vanligaste förvirringen är troligen att säga dra alla över en kant, men det diskuteras även huruvida det ska vara skära alla över en kam. Allt kommer få sitt svar tids nog men som vanligt börjar vi från början.


Ursprunget till dra alla över en kam

 

Ursprunget till uttrycket kommer, som så mycket annat, från Tyskland. I detta fall är det ”alle über einen kamm scheren” som är uppviglare till den svenska motsvarigheten. Här kan vi alltså direkt konstatera att skära alla över en kam är det mest korrekta, även om scheren även kan tolkas som klippa eller raka.


Anledningen till att det blivit vanligt med kant istället för kam är svårt att exakt veta, troligt är dock att det kändes ologiskt att dra alla över en kam, kant kändes på något vis mer naturligt och därför sa man fel och detta har spridit sig. Frågan är dock om uttrycket är så ologiskt som det först verkar.


Man är ganska säker på att uttrycket härstammar från fårklippning, på vilket sätt det anspelar på fårklippning är dock inte lika tydligt. Det diskuteras även huruvida uttrycket uppkom eller tog fart även genom frisörsyrket. Oavsett vilket så klipper en frisör längs med kammen för att få en jämn längd på håren, förr var det vanligt att använda kniv istället för sax, man skar alltså av håret längs med kammen för att få samma längd på alla hår. Därifrån är det sedan inte långt till betydelsen att klumpa ihop många människor och ge dem samma attribut oavsett olikheter.


Slutsats

 

Nu när vi har mer kött mellan benen så kan vi konstatera att det blir mer ologiskt att säga kant istället för kam. Det torde vara svårt att dra alla över en kant utan att vara den som först trillar över kanten exempelvis…

Sammanfattningsvis så ska det mest korrekta alternativet, med tanke på ursprung och språklig utveckling, vara att skära alla över en kam. I alla fall om Ordbajsaren får bestämma, men det får han ju inte. Språket lever sitt eget liv.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Björn Petersen

6 april 2016 22:02

Jag har en bättre förklaring. Vid linberedning förr drog man linet successivt över/genom kammar av tilltagande tandtäthet. Man kammade linet. Grovt lin gick inte att dra genom en fin kam om det inte kammats i en grövre kam dessförinnan. Så är det!

 
Ingen bild

Hillo

7 april 2016 17:43

Björn Petersen, jag tror mer på det tyska ursprunget, delvis p g a att svenskan har övertagit en stor mängd begrepp från just det språket. Som du själv påpekar drog man linet snarare genom än över kammen ...

Men det är alltid spännande med olika infallsvinklar.

 
Ingen bild

Observatör

7 april 2016 20:49

Siv Strömquist diskuterar ursprunget i denna artikel från 2002: http://www.svd.se/valklippta-far-och-farggranna-finkar-62zz. Hon landar i slutsatsen att ursprunget npg är tyskt.

 
Ingen bild

sofiaenglert@hotmail.com

12 december 2018 11:32

Kul att skribenten avslutar det hela med en annan felsägning av ett uttryck; "Kött mellan benen"?!

 
Ingen bild

Anders Hidman

11 september 2020 23:56

"KÖTT MELLAN BENEN"🤣

 
Ingen bild

Kristina

26 april 2021 21:37

Äntligen fick man rätt! Har sagt kam i alla år men folk har rättat mig och sagt att det är kant. Nej jag hade rätt från början och dom hade fel.

 
Ingen bild

Nike

15 oktober 2022 09:29

Kött mellan benen hahahahahhaha bästa hittills

 
Göran

Göran

15 oktober 2022 16:03

Skrattade gott åt "kött mellan benen": Hade en arbetskamrat för många år sen som avsiktligen använde en annan förvrängning av det talesättet. Han sa inte "kött på benen" utan "bett på könet"

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 13:00

”I spalten ’Kort fråga, kort svar’ har redaktionen för radiostationen SWR3 i Tyskland undersökt frågan om hur många ord det tyska ordförrådet innehåller. Hanna Gottschalk från Föreningen för det tyska språket i Mannheim förklarar at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Magnus Uggla & Tommy Körberg - Moder Svea    Söndagens svenskspråkiga dikt   Vår nationalsymbol kallas Svea hon försåldes i morse på rea. Det nationella är slut så nu kastas hon ut och förresten s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 12:37

På ditt modersmål kan du säga vad du vill, på andra språk det du kan!   Ovanstående är värt att betänka för alla de som medvetet eller omedvetet verkar för att ge engelskan en allt större betydelse i vårt samhälle och på vårt modersmåls bekostnad...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 14:34

  Det sägs ganska allmänt bland lingvister att lånord (ett ganska fånigt ord då det sällan eller aldrig handlar om ett lån och en generös långivare)  inte utgör något hot mot ett språk. Och så brukar det komma en långdragen historia där man har svå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 mars 08:00

  Så var då den svenska delen av melodifestivalen över för den här gången. Det blev precis som i Vasaloppet: norrmännen vann. Men hur gick det till?   Med ett litet undantag så var som vanligt alla bidrag på engelska. Inte nog med det, man har ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards