Direktlänk till inlägg 8 november 2017

Ord för ord – språkkonferens i Lund den 24 november

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 november 2017 16:24

Välkommen till en dag med fokus på ord i svenska språket – ur olika perspektiv. Det blir inspirerande och matnyttiga föreläsningar och workshoppar inom områden som språksociologi, semantik och terminologi.

 

Självklart bjuds det även på möjligheter att nätverka med andra språkvetare och språkintresserade. Vi träffas i år på Humanist- och teologcentrum på anrika Lunds universitet.


KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ANMÄLAN!

 

PROGRAM Fredag 24 november


11.30–12.45 Textlunch med Ordbruksministern Mikael Berger.
Börja konferensen med en textlunch på klassiska Kulturkrogen under ledning av Ordbruksministern (Mikael Berger vid Lunds universitet). Under lättsamma former äter vi lunch tillsammans, skapar nya kontakter och lär oss en smula om språk.

13.00–13.15 Ordföranden Hanna-Karin Grensman hälsar välkomna

13.15–14.00 FÖRELÄSNING av Pär Nilsson, redaktör på Svenska Akademiens ordboksredaktion.

Metaftonymi i praktiken — vad är en bildlig betydelse i SAOB?
Såsom en del av mitt avhandlingsprojekt undersöker jag vad en bildlig betydelse i Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är för något. Ur perspektivet kognitiv semantik studeras vad bildligheten i ordan- vändningarna består av, rent kognitivt. Resultaten från analysen visar bl.a att samspelet mellan metafor och metonymi är centralt, men att detta ofta vållar problem vid beskrivningen.

14.05–14.50 WORKSHOP med Hanna-Karin Grensman, examinerad språkrådgivare tillika föreningens ordförande.

Oikofobi, stjärnfamiljer och slidkransar
Vi tittar närmare på ord som inte enbart är ord utan först och främst värderingar. Vad säger orden om vår samtid och rådande normer? Hur påverkar orden dig, och hur påverkas din omgivning av ditt ordbruk?
Konkret och aktivt arbetar vi med att öka vår medvetenhet och förståelse hur enskilda ord i språket påverkar vår verklighetsuppfattning.

14.50–15.20 Fika och nätverkande. Passa på att träffa kollegor och andra språkintresserade under avslappnade former.

15.20–16.05 FÖRELÄSNING med Anna Gustafsson, docent och lektor i svenska och programkoordinator för Språkkonsultprogrammet vid Lunds Universitet.

Ord på prov — En studie av ordförståelse i högskoleprovet under perioden 2000–2011
I föredraget presenteras delar av Gustafsson och Håkansson (2017), vilket är en studie som undersöker hur ordförståelsen i högskoleprovet har förändrats över tid. Resultaten visar framförallt att klyftan i ordförståelse mellan provdeltagare från olika åldersgrupper och med olika utbildningsnivå växer. Detta resultat kopplas bland annat till den förändring av läsvanor som de senaste decenniets digitalisering har fört med sig.

16.05–16.45 WORKSHOP med Mia Jensen, terminolog på fordonstillverkaren Scania tillika eventansvarig i föreningen.

Vad är skillnaden mellan en kaka och en tårta? — Terminologisk begreppsutredning i smord och bröad form
Vad är egentligen skillnaden mellan en kaka och en tårta? Med hjälp av en lättvispad terminologisk begreppsanalys försöker vi ta reda på det och formulera välfyllda definitioner under en workshop. Deltagarna får en munsbit terminologijobb som förhoppningsvis ger mersmak.


Konferensen är öppen för alla intresserade – sprid gärna inbjudan i dina kanaler!


KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ANMÄLAN!

 

Inbjudan som PDF_(240 KB)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

cj

13 november 2017 21:32

Det var mig ett sjuhelskottas workshoppande på den här språkkonferensen!

Språkä utveckLas, om man säjer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 maj 13:27


    Vi medborgare måste sätta stopp för det koloniala införandet av engelska som undervisningsspråk i svensk skola samt stölden av svenska skattemedel som idag överförs till utländska riskkapitalister. Varför tvingas vi göda en verksamhet som bes...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   MOONICA MAC - STARK & SÅRBAR   Söndagens svenskspråkiga dikt   Bördan   Jag längtar, och jag vet vad som tynger mig med längtan, vad som lägger längtan under mitt hjärta som en ofödd: dina läpp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 20:18


...där Stefan Holm hoppade in som vikarie men synnerligen snabbt fick nog.     Faktum är att IES presterar under medel vad gäller trygghet och studiero. Personligen skule jag aldrig låta mina barn komma i närheten av någon av IES språkbytess...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 14:59


Holm valde att vikariera på IES för att han trodde att det skulle vara ordning och reda där. - Men det var väldigt stökiga lektioner allihop. Jag har aldrig upplevt något liknande.     Faktum är att IES har visat sig ligga under medelvärdet ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 11:13


...hittills, enligt "School Parrot". Det ska bli intressant att se om någon IES-skola når upp till medelbetyget 3.0. Märk väl: Medelbetyget!!     Resultatet på SchoolParrot rimmar mycket illa med IES höga svansföring men det är väl som med ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards