Alla inlägg den 2 mars 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 mars 2021 13:03

(Brev till Wallenstam AB, 40189 Göteborg)


Enligt ett beredningsförslag den 22/9 2020 från namnberedningen i Göteborgs stad  föreslog fastighetsbolaget Wallenstam vissa ändringar av gatunamn:


"Förslaget från Wallenstam var följande: att ändra Råmjölksgränd till Kallebäcks Torg/Kallebäcks Torggata, Kärnmjölksgränd till Lidholms Gata, Skummjölksgränd till Pasteurgatan och Filmjölksgränd till Majkens Gata. De föreslagna ändringarna accepterades inte, dels med anledning av Lidholms, Pasteurs och Majkens svaga koppling till lokal historia dels på grund av att förslagen avviker från Kallebäcks övriga namngivning med mjölkprodukter. Namnberedningen beslutade att efterledet gränd konsekvent ändras till gata. Beträffande namnet Råmjölk, som Wallenstam är mest kritiskt till, valde namnberedningen att ändra till ett annat namn som passar i gruppen mjölkprodukter. Långfil nämndes som lämpligt namn för en viktig gata i området. Namnberedningen föreslår att kulturnämnden fastställer ändring av ortnamnen Råmjölksgränd, Kärnmjölksgränd, Skummjölksgränd samt Filmjölksgränd till: Långfilsgatan, Kärnmjölksgatan, Skummjölksgatan samt Filmjölksgatan till namnberedningen.”


Varför föreslog Wallenstam dessa namnändringar? Tre av de fyra namnförslagen från Wallenstam har det gemensamt att de inte innehåller bokstäverna ä och ö. Att ä tillåts överleva i Kallebäcks Torg/Kallebäcks Torggata kan ju förklaras med att namnet Kallebäck redan är etablerat.


Representerar bokstäverna å, ä och ö ett problem för Wallenstam?


Med vänlig hälsning,

Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 mars 2021 08:00

Nämligen att nya skolor bedriver undervisningen på det egna nationella språket och inte på något gammalt kolonialspråk som definitivt inte behöver något mer utrymme.


 

Jag har på senare tid kommit på mig själv med att bli glad då jag har sett skyltning för kommande skolor där namnet är svenskt och det inte står något om "internationell".


Ganska skevt att behöva tänka så – eller hur!? Stå upp för svenska språket och låt våra folkvalda få reda på det.

 

ABC 123


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards