Alla inlägg den 6 mars 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 mars 2021 15:19

Ledarskribent Elin Henrikssons artikel med rubriken: "Fler behöver inte börja plugga språk" i Helsingborgs Dagblad den 28 februari är intressant. Vi redovisar nedan några tankar och funderingar kring språkutbildningen i Sverige idag och för framtiden.


Man kan ibland frågar sig om alla våra elever och studenter verkligen behöver plugga mycket och så omfattande engelska? Engelska är ju redan det enda obligatoriska främmande språket i dagens grund- och gymnasieskolor. Vi tror inte att så många svenskar idag behöver eller ens använder sig av alltför avancerad engelska? Det räcker ju med skolengelska för att åka till England, Mallorca eller till Thailand på semester för att kunna göra sig förstådd.


Men vi är ju medlemmar i EU och därför kan det vara både trevligt och nyttigt att också lära sig något av de större EU-språken. Det skadar aldrig! Därför borde våra studenter åtminstone även studera ett större europeiskt/EU språk mer ingående. Då tänker vi närmast på franska, italienska och tyska. Det var de tre "grundarspråken" i EEC/EU, 1957. Spanien blev medlem först senare (1986). Till exempel italienska är ju operans, matens och musikens språk, dessutom är Italien också ett ganska betydande teknologi- och industriland.


Framförallt har man då lite större möjlighet att följa nyhets- och andra TV program från kontinenten. Samtidigt kan man också lära sig ett och annat om de olika ländernas vardag, kultur och politik. Det är inte minst viktigt! Exempelvis nu under pandemin har vi haft möjlighet och stor glädje av att via satellit kolla en hel del europeiska TV- program. Mycket givande! Bland annat diskussionsprogram om pandemin har varit intressanta och nyttiga att kunna följa på de europeiska kanalerna.


Dessutom bör inte det engelska språket få inta en särställning i svensk språkundervisning. Storbritannien har ju nyligen lämnat EU via "Brexit". Det betyder att engelska språket numera INTE är ett av de större språken inom EU. Och engelska är ännu (?) inte ett officiellt språk i Sverige. Därför ska givetvis svenskan också alltid vara första undervisnings- och huvudspråk i alla svenska skolor, oavsett skolform. Här hänvisar vi till den svenska språklagen från 2009. Språklagen stipulerar att svenskan är det enda officiella språket och huvudspråket i Sverige.


P-O Albinsson/C-G Pernbring   

 

Texten också publicerad som insändare i Sydsvenska Dagbladet/Helsingborgs Dagblad den 9/3 2021.

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards