Alla inlägg den 29 maj 2021

 

 
Jonas Borelius skrev på "Språkförsvarets vänner den 26 maj:
 
"Var på IKEA idag igen. Som sagt - det verkar som om man börjar lämna svenska språket."
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

I artikeln "Tio minnesvärda EuroVision-ögonblick" nr 21/2021 skriver veckotidningen Proletären:


"USA deltar inte i Eurovision, men får snart en egen version av tävlingen. Deras 51:a delstat har dock deltagit nästan varje gång. Vi menar förstås Sverige.


Och naturligtvis var Sverige första icke-engelsktalande land att sjunga på engelska i stället för modersmålet. Det var Ingvar Wicksell som 1965 framförde bidraget Annorstädes vals 'in english' - med titeln Absent Friend.


Året efter infördes regeln att deltagare bara skulle sjunga på sitt eget språk. En regel som nu är skrotad sedan länge. Och så har nästan varje vinnare (24 stycken) de senaste 30 åren varit på engelska...


Senaste gången Sverige vann på svenska var 1991 med Carolas Fångad av en stormvind. Sedan Charlotte Nilssons Take me to your heaven (ursprungligen Tusen och en natt) 1999 har varenda svenskt bidrag varit på engelska. Lite trist."


I år sjöngs dock både vinnarlåten och tvåan på ett annat språk än engelska. Till och med den danska företrädaren sjöng på sitt modersmål. Danmark är annars en stark konkurrent till Sverige i fråga om anglofili. Det är kanske dags för en kovändning från svensk sida, om det blir inne att sjunga på sitt modersmål?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards