Direktlänk till inlägg 21 juli 2022

Smart Parkering Sverige AB bötfäller 83-årig man för att han inte förstod engelska

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 juli 08:00

(Öppet brev till Smart Parkering AB)


Smart Parkering Sverige AB bötfäller 83-årig man för att han inte förstod engelska


I Upsala Nya Tidning den14 juli stod att läsa om Kurt Grahn, 83 år, som besökte sin fru på sjukhuset och samtidigt fick parkeringsböter. Orsaken var att han inte förstod meddelandet ”declined” på parkeringskvittot (vilket Språkförsvaret tagit del av), d.v.s att betalningen inte hade gått igenom. Eftersom han inte hade läst engelska i folkskolan, var detta inget märkligt. Det tycks ha undgått Smart Parkering Sverige AB att alla svenskar faktiskt inte har läst engelska. Engelska som första obligatoriska främmande språk genomfördes nämligen i folkskolan i hela Sverige först den 26 augusti 1946. Kurt Grahn gick ut sjunde klass utan att ha läst engelska.  Däremot förstod han naturligtvis summan, 93 SEK, på parkeringskvittot och antog därför att betalningen hade gått igenom.


Detta resulterade i att han fick böter, men egentligen straffades han för sina bristande kunskaper i engelska. Han har förgäves försökt förklara omständigheterna för Smart Parkering Sverige AB, men bara fått standardfraser till svar. Inte heller Upsala Nya Tidning har fått något vettigt svar från parkeringsbolaget, när redaktionen har försökt nå företaget.


Enligt Språkförsvaret är det i stället Smart Parkering Sverige AB som ska bötfällas, eftersom svenska är huvudspråk i Sverige, medan engelska inte har någon officiell status alls. I sin okunnighet – eller arrogans – utgår Smart Parkering Sverige AB från att alla svenska medborgare kan engelska. Det är en smal sak att konstruera parkeringskvitton på svenska eller på både svenska och engelska.


Språkförsvarets styrelse


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Thomas Lj.

Torsdag 21 juli 12:39

Även om han hade kunnat engelska, borde han inte ha ”straffats”, eftersom engelska inte är något officiellt språk i Sverige (har ju inte ens minoritetsspråksstatus).

 
Ingen bild

Arne Söderqvist

Torsdag 21 juli 12:42

Jag tvivlar på att särskilt många svenskar, även om de t.o.m genomgått gymnasiet, förstår det engelska ordet "decline".

 
Ingen bild

Ulf Parde

Torsdag 21 juli 14:09

Detta måste gå att överklaga. Parkeringsbolaget ska inte få hålla på så här.

 
Ingen bild

Bertil G.

Torsdag 21 juli 20:16

Hej

Bra skrivelse!
Sådan här arrogans måste bekämpas!

Utöver diskriminering gentemot äldre svenskar utgör det också diskriminering gentemot väldigt många nysvenskar/invandrare som inte heller har kunskaper i engelska.

I Sverige måste svenska vara gångbart. 
Ingen bild

Benjamin BC

Torsdag 21 juli 20:20

Jag funderade på om det skulle vara möjligt att driva rättsligt, men i och med att han faktiskt inte betalade för parkeringen blir det svårt att säga att han inte ska betala avgift.

 
Ingen bild

Christina

Fredag 22 juli 12:12

Hej!

Skrivelsen ”Smart Parkering Sverige AB bötfäller 83-årig man för att han inte förstod engelska” är utomordentligt bra. Språklagen måste testas juridiskt.

 
Erik

Erik

Söndag 24 juli 14:38

Försökt hitta en uppdatering på detta ärende. Någon som vet hur det har gått?

http://https://mobilabonnemangi.se

 
Ingen bild

Stig E.

Måndag 25 juli 18:54

Utmärkt skrivet! Hoppas att p-företaget tar intryck och drar tillbaka böterna!

 
Ingen bild

Christian Holmbäck

Måndag 25 juli 20:13

Jag gick inpå Trustpilot för att se vilket omdöme företaget fått. Intressant, 97% Mycket dåligt. De verkar agera enligt den klassiska §1, §2 metoden. §1 säger att Pbolag inte har fel, §2 säger att om Bolaget har fel gäller §1 automatiskt. Man kanske skulle höra med Akademiska sjukhuset vad de säger om att ha en entreprenör som bryter mot lagen och som har ett så dokumenterat dåligt rykte.

 
Ingen bild

A.S.

Tisdag 26 juli 14:09

Han fick väl inte "böter", utan en förhöjd parkeringsavgift?

 
Ingen bild

Utomskogare

Tisdag 26 juli 15:41

"Förhöjd" parkeringsavgift är en eufemism.

 
Ingen bild

G Jonsson

Fredag 29 juli 12:20

Så dåligt av parkeringsbolaget!

 
Ingen bild

Bertil Göransson

Fredag 5 aug 12:13

Hej SmartP

Hur kan ni svärta ner ett varumärke så som ni gör här? Klart att Kurt inte ska betala kontrollavgift, ni har ju inte på p-biljetten meddelat honom att ert system avvisat hans betalning! - Jag menar på svenska språket, förstås!

Att på biljetten endast skriva på engelska är bara tramsigt -
OCH diskriminerande mot alla våra invandrare som kämpar med att lära sig svenska, och som många gånger inte kan nån engelska!

Kom igen SmartP - ge er och godkänn Kurts bestridan!

Vänligen
Bertil Göransson

P.S Tacksam för kommentar

Vidarebefordrat brev:

 
Ingen bild

Bertil Göransson

Måndag 8 aug 22:04

Hej

Jag har förstått att AB Kristianstadsbyggen, ABK, gett uppdrag åt Smart Parkering Sverige AB att sköta om ett stort antal parkeringsplatser i Kristianstad.

På vilket sätt ställer ABK krav på Smart Parkering att kommunicera på svenska språket med sina kunder, då framför allt bilparkerare? Som jag lagt märke till använder Smart Parkering engelsk text på sina biljetter, men ingen svensk text!

Detta duger inte! Vi har så många invandrare i Sverige som försöker lära sig svenska - och kan ingen engelska. Svenska är ett officiellt språk i Sverige, men det är inte engelska.

I svenska språklagen 2009:600 står följande i paragraf 6: "Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används"

Hur agerar ABK för att följa svenska språklagen och ställa motsvarande krav på sina leverantörer?

Tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar
Bertil Göransson

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 10 aug 10:58

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnen)   ”Varje dag genomförs på sjukhus och vårdcentraler i Sverige samtal mellan patienter och läkare, vilka möjliggörs av en tolk. Tolken behövs för att såväl läkaren som patienten ska...

(Texten är hämtad från Språktidningen)   Inget stör lika mycket som felaktiga särskrivningar. Och debatten om en kändisbloggares språkbruk förvandlas snart till en diskussion om lämplighet och bojkotter.   Ett sponsrat inlägg om kattmat förva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 8 aug 08:00

Signaturen Franziska skrev den 6 augusti i Göteborgs-Posten:   ”Vi har alldeles för få guider som talar bra tyska. De vi har är till åren. Förvånad? Nej inte ett dugg, statistiken säger att över 50 procent av ungdomar på gymnasiet läser spa...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 7 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Hootenanny Singers - Omkring tiggarn från Luossa   Söndagens svenskspråkiga dikt   Till fjärilens minne   Säg inte, att ingenting blir kvar av den vackraste fjärilen livet gav. Säg inte, att vingarnas f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 6 aug 08:00

Ida Åström skrev höstterminen 2018 kandidatuppsatsen Drömkandidaten vid Södertörns högskola. Det är fråga om ”En kritisk diskursanalys om hur den ideale sökande konstrueras i platsannonser inom bygg- och fastighetssektorn.” Den presentera...

Presentation

Omröstning

I dagspressen har nyligen Henrik Birkebo i Expressen och Anders Svensson i Dagens Nyheter förespråkat att "de" och "dem" ska ersättas med "dom". Stöder du detta förslag eller inte?
 Nej, behåll distinktionen i skriftspråket.
 Nej, det finns ingen anledning att kapitulera.
 Ja, det var på tiden.
 Ja, men först efter moget övervägande.
 Vet inte.

Fråga mig

137 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se