Direktlänk till inlägg 21 juli 2022

Smart Parkering Sverige AB bötfäller 83-årig man för att han inte förstod engelska

(Öppet brev till Smart Parkering AB)


Smart Parkering Sverige AB bötfäller 83-årig man för att han inte förstod engelska


I Upsala Nya Tidning den14 juli stod att läsa om Kurt Grahn, 83 år, som besökte sin fru på sjukhuset och samtidigt fick parkeringsböter. Orsaken var att han inte förstod meddelandet ”declined” på parkeringskvittot (vilket Språkförsvaret tagit del av), d.v.s att betalningen inte hade gått igenom. Eftersom han inte hade läst engelska i folkskolan, var detta inget märkligt. Det tycks ha undgått Smart Parkering Sverige AB att alla svenskar faktiskt inte har läst engelska. Engelska som första obligatoriska främmande språk genomfördes nämligen i folkskolan i hela Sverige först den 26 augusti 1946. Kurt Grahn gick ut sjunde klass utan att ha läst engelska.  Däremot förstod han naturligtvis summan, 93 SEK, på parkeringskvittot och antog därför att betalningen hade gått igenom.


Detta resulterade i att han fick böter, men egentligen straffades han för sina bristande kunskaper i engelska. Han har förgäves försökt förklara omständigheterna för Smart Parkering Sverige AB, men bara fått standardfraser till svar. Inte heller Upsala Nya Tidning har fått något vettigt svar från parkeringsbolaget, när redaktionen har försökt nå företaget.


Enligt Språkförsvaret är det i stället Smart Parkering Sverige AB som ska bötfällas, eftersom svenska är huvudspråk i Sverige, medan engelska inte har någon officiell status alls. I sin okunnighet – eller arrogans – utgår Smart Parkering Sverige AB från att alla svenska medborgare kan engelska. Det är en smal sak att konstruera parkeringskvitton på svenska eller på både svenska och engelska.


Språkförsvarets styrelse


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Thomas Lj.

21 juli 2022 12:39

Även om han hade kunnat engelska, borde han inte ha ”straffats”, eftersom engelska inte är något officiellt språk i Sverige (har ju inte ens minoritetsspråksstatus).

 
Ingen bild

Arne Söderqvist

21 juli 2022 12:42

Jag tvivlar på att särskilt många svenskar, även om de t.o.m genomgått gymnasiet, förstår det engelska ordet "decline".

 
Ingen bild

Ulf Parde

21 juli 2022 14:09

Detta måste gå att överklaga. Parkeringsbolaget ska inte få hålla på så här.

 
Ingen bild

Bertil G.

21 juli 2022 20:16

Hej

Bra skrivelse!
Sådan här arrogans måste bekämpas!

Utöver diskriminering gentemot äldre svenskar utgör det också diskriminering gentemot väldigt många nysvenskar/invandrare som inte heller har kunskaper i engelska.

I Sverige måste svenska vara gångbart.



 
Ingen bild

Benjamin BC

21 juli 2022 20:20

Jag funderade på om det skulle vara möjligt att driva rättsligt, men i och med att han faktiskt inte betalade för parkeringen blir det svårt att säga att han inte ska betala avgift.

 
Ingen bild

Christina

22 juli 2022 12:12

Hej!

Skrivelsen ”Smart Parkering Sverige AB bötfäller 83-årig man för att han inte förstod engelska” är utomordentligt bra. Språklagen måste testas juridiskt.

 
Erik

Erik

24 juli 2022 14:38

Försökt hitta en uppdatering på detta ärende. Någon som vet hur det har gått?

http://https://mobilabonnemangi.se

 
Ingen bild

Stig E.

25 juli 2022 18:54

Utmärkt skrivet! Hoppas att p-företaget tar intryck och drar tillbaka böterna!

 
Ingen bild

Christian Holmbäck

25 juli 2022 20:13

Jag gick inpå Trustpilot för att se vilket omdöme företaget fått. Intressant, 97% Mycket dåligt. De verkar agera enligt den klassiska §1, §2 metoden. §1 säger att Pbolag inte har fel, §2 säger att om Bolaget har fel gäller §1 automatiskt. Man kanske skulle höra med Akademiska sjukhuset vad de säger om att ha en entreprenör som bryter mot lagen och som har ett så dokumenterat dåligt rykte.

 
Ingen bild

A.S.

26 juli 2022 14:09

Han fick väl inte "böter", utan en förhöjd parkeringsavgift?

 
Ingen bild

Utomskogare

26 juli 2022 15:41

"Förhöjd" parkeringsavgift är en eufemism.

 
Ingen bild

G Jonsson

29 juli 2022 12:20

Så dåligt av parkeringsbolaget!

 
Ingen bild

Bertil Göransson

5 augusti 2022 12:13

Hej SmartP

Hur kan ni svärta ner ett varumärke så som ni gör här? Klart att Kurt inte ska betala kontrollavgift, ni har ju inte på p-biljetten meddelat honom att ert system avvisat hans betalning! - Jag menar på svenska språket, förstås!

Att på biljetten endast skriva på engelska är bara tramsigt -
OCH diskriminerande mot alla våra invandrare som kämpar med att lära sig svenska, och som många gånger inte kan nån engelska!

Kom igen SmartP - ge er och godkänn Kurts bestridan!

Vänligen
Bertil Göransson

P.S Tacksam för kommentar

Vidarebefordrat brev:

 
Ingen bild

Bertil Göransson

8 augusti 2022 22:04

Hej

Jag har förstått att AB Kristianstadsbyggen, ABK, gett uppdrag åt Smart Parkering Sverige AB att sköta om ett stort antal parkeringsplatser i Kristianstad.

På vilket sätt ställer ABK krav på Smart Parkering att kommunicera på svenska språket med sina kunder, då framför allt bilparkerare? Som jag lagt märke till använder Smart Parkering engelsk text på sina biljetter, men ingen svensk text!

Detta duger inte! Vi har så många invandrare i Sverige som försöker lära sig svenska - och kan ingen engelska. Svenska är ett officiellt språk i Sverige, men det är inte engelska.

I svenska språklagen 2009:600 står följande i paragraf 6: "Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används"

Hur agerar ABK för att följa svenska språklagen och ställa motsvarande krav på sina leverantörer?

Tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar
Bertil Göransson

 
Ingen bild

Ing-Marie

22 augusti 2022 14:03

Vad konstigt, jag har själv nyttjat detta bolags parkeringsautomater med resultat att min betalning ej genomfördes. På papperslappen stod det ”nekat”.

Självklart ska information idag vara på svenska.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

17 september 2022 09:16

Parkeringsbolaget backade till slut - se inlägget "Kurt Grahn fick rätt" idag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 maj 08:00

(Denna text har publicerats tidigare, men kan fungera som en påminnelse till de svenska kandidaterna i det kommande valet till EU-parlamentet. Vilket språk tänker de tala i EU-parlamentet, svenska eller engelska? Man måste komma ihåg att intresserade...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 maj 08:00

Kunskapen om att det unika älvdalska språket finns och inte erkänns av den svenska staten sprider sig med raketfart över världen.   Nyligen inbjöds föreningen Ulum Dalska, som kämpar för detta avancerade och vackra språkets överlevnad av universi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 12:00

Växjö kommun har smyckat omgivningarna runt Växjösjön mitt i staden med fina konstverk, vilket är lovvärt. Om konstverket ”Pissed Elin” står följande att läsa på en sten bredvid:   ”Pissed Elin är konstnären Sara Möllers tolknin...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anna-Lena Löfgren - Pröva dina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sagan om humlan   Det är tidigt på morgonen. Solen har ställt sitt tält i en skogsbacke, och du går dit. Ser du våren, s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 maj 11:42


      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards