Alla inlägg den 6 september 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 september 2023 12:00

I en debattartikel i Vi Lärare den 28/8 skev Mathias Bengtsson, utbildningspolitisk talesperson för KD, att undantaget för utländska lärare (läs engelskspråkiga lärare i praktiken – vår anm.) utan svensk lärarlegitimation att anställas och arbeta borde utökas.


Detta går Linnea Lindquist emot i en annan debattartikel den 29/8: ”Det är hög tid att politiker börjar bedriva skolpolitik utifrån vad som är bäst för eleverna.”


Hon menar dessutom att hans åsikter har varit i säck innan det hamnade i påse, d.v.s är ett resultat av hans kontakter med Internationella Engelska Skolan. Därför tar hon upp ett konkret exempel från IES i sitt svar:


”’Undervisningen i biologi, kemi och fysik ges enligt huvudmannen (d.v.s. IES Solna – vår nam.) på svenska i årskurs 6. Vid intervjuer med elever i årskurs 6 uppger dessa däremot samstämmigt att undervisningen i biologi, kemi och fysik sker på engelska. Då rektorn tillfrågats angående detta uppger hen att undervisningen är planerad att ges på svenska och att hen kommer att följa upp så att detta sker’.


Det här är ett klipp från en tillsyn som Skolinspektionen gjort på IES, Internationella Engelska Skolan i Solna. Det är inte bara fusket med undantagsreglerna som är anmärkningsvärt i tillsynsrapporten i Solna, det är även anmärkningsvärt att rektorn ljuger för myndigheten.


När jag gick igenom tillsynsrapporter från fler skolor inom koncernen visade att det förekom fusk med undervisningstiden på samtliga skolor som granskades. Mathias Bengtsson skriver i sin debattartikel att Kristdemokraterna vill att undantaget i skollagen utvidgas till att även omfatta undervisning i språk. Det vore att svika eleverna eftersom de då skulle undervisas av obehöriga lärare i fler ämnen än vad de gör idag.”


Hon avslutar artikeln med att konstatera:


”Jag vill slutligen påminna om att det inte finns något internationellt i att anställa obehöriga lärare och låta dem undervisa på engelska efter svensk läroplan.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards