Alla inlägg under december 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 december 2007 21:14


"Förr fanns tydliga skillnader mellan hur samma film eller tv-program översattes i de olika skandinaviska länderna. De skillnaderna har i dag försvunnit, som en följd av ny teknik och ökad globalisering. Dagens undertexter produceras ofta av internationella företag som gör flera olika översättningar på basis av samma grundöversättning, medan det förr var public service-företagen i de skandinaviska länderna som satte normerna. Det visar en avhandling av Jan Pedersen på engelska institutionen vid Stockholms universitet." (Språkrådet/Aktuellt) En sammanfattning, tyvärr bara på engelska, finns på Stockholms universitets webbplats.


Den här utvecklingen innebär att den verksamhet som Undertexter.se bedriver, blir ännu mer förståelig. Undertexter.se  fungerar nämligen som en samlingsplats både för amatörer som producerar undertexter till utländska filmer, och för dem som vill ladda ner filmer med dylika texter. Webbplatsen hade 122556 medlemmar och redovisade 8535 översatta titlar den 30/9 2007.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 december 2007 21:58

I decembernumret av Sprachnachrichten, medlemstidning för Verein Deutscher Sprache, intervjuas Andrew Gowers, tidigare chefredaktör för Financial Times, men också en vän av av mångspråkighet och som själv talar flera språk. På frågan om något språk kan överta engelskans roll som lingua franca svarar han så här: 


Engelskan har sannolikt en lång framtid framför sig som världsspråk, d.v.s som andraspråk i världen. Det finns idag fler människor i Kina som lär sig engelska som andraspråk än det överhuvudtaget finns s.k infödda talare i USA, England och Kanada. De satsar alltså på engelska. Men om jag ska göra en förutsägelse om de kommande hundra åren, då tror jag att det finns en tämligen stor chans för att kinesiskan blir ett snabbt växande språk, fr.a på grund av Kinas växande makt. Därefter kommer spanskan. Men förutom dessa tre ger jag inte något annat språk en chans att bli ett världsspråk ”.


Jag är helt ense om analysen av kinesiskans växande spridning och betydelse i framtiden. När det gäller spanskan kommer den av demografiska skäl växa som modersmål, men om den kommer att kunna bli ett världsspråk är en annan fråga. Det beror helt och hållet på om någon spansktalande stat kan utvecklas till en ekonomisk, politisk och militär stormakt. Den folkrikaste staten, Mexiko, har i så fall mycket, mycket långt kvar.


Per-Åke Lindblom


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se