Direktlänk till inlägg 19 januari 2009

Hejda nedmonteringen av svenska språket i Finland!

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 januari 2009 11:26I Sverige fick finska språket och meänkieli status som minoritetsspråk år 2000. Återstår att se hur implementeringen lyckas. I Finland har svenska språket status som nationalspråk tillsammans med finskan. Tyvärr är implementeringen i stora stycken fallerande.  Enligt en undersökning är det bara ca 40 % av de svenskspråkiga minoriteterna som får service på sitt modersmål trots att de varit med och byggt upp och försvarat sitt hemland lika länge som den finska befolkningen. För de finskspråkiga minoriteterna i kommuner med svenskspråkig majoritet är läget bättre. Ca 85 % av de finska minoriteterna får service på sitt modersmål. Det är svårt att förstå att man lyckas bättre i svenskspråkiga kommuner att bygga upp service för nyinflyttade finskspråkiga minoriteter än det lyckas i kommuner med nyfinsk majoritet att låta service på svenska finnas kvar på en ort som fungerat på svenska i århundraden. Fenomenet är intressant och kunde kanske utgöra objekt för akademisk forskning. Sverige som nu försöker bygga upp service på finska kanske kunde lära något utifrån erfarenheterna i Finland.


Av de betydande språkliga minoriteterna inom EU är det bara en minoritet - finlandssvenskarna - som går bakåt. Detta stämmer till eftertanke.


Å andra sidan gör Finland ett berömvärt arbete när det gäller att stödja finska och finskbesläktade folk utanför Finland. Detta sker också i Sverige. Utan detta stöd kan man kanske undra vad finska språkets status skulle ha varit i Sverige. Stödet för finskan utomlands har fullt stöd över hela fältet i Finland...  När jag vid millennieskiftet bodde i Stockholm några år överraskades jag mången gång av den beundran för Finland som jag fick erfara. Det var status att vara finne i Stockholm. Det antas att ca 1/5 av sverigefinnarna utgörs av finlandssvenskar. Denna folkgrupp noteras inte överhuvudtaget i Sverige. De flesta av dem finns tyvärr på verkstadsgolvet också i Sverige precis som i Finland – en sanning som man knappt vågar uttala i Finland där slagordet ”svenskatalande bättrefolk” användes med stor framgång mot finlandssvenskarna.


Mot denna bakgrund dristar jag mig till att under märkesåret 2009 föreslå att Sverige nu skulle börja intressera sig för finlandssvenskarna på samma sätt som Finland arbetar för de finskspråkiga sverigefinnarna. I dag ger Sverige ett visst stöd för svenskundervisningen i finska skolor i Finland. Detta är knappast effektivt eftersom de finska skoleleverna inte vill studera ”tvångsvenska” eller ”pakkoruotsi” som det kallas i Finland. Orsaken till denna ovilja är att alla i Finland inser att svenska språket och finlandssvenskarna är på väg att utplånas i Finland. Att detta kan ske i Norden förklaras i huvudsak av att det sker på finska. Ingen utanför Finland synes förstå vad som är på gång. Skulle Sverige i stället börja intressera sig för det verkliga problemet dvs. den accelererande förfinskningen skulle sannolikt resultat kunna uppnås ännu även om det är i senaste laget.


Förfinskningen sker genom nedmontering av tidigare tvåspråkiga förvaltningsstrukturer som ersätts med i praktiken enbart finskspråkiga lösningar, massiv finsk inflyttning i tidigare svenskspråkiga kommuner och slutligen en intensiv hetsjakt mot finlandssvenskarna och det svenska språket i finska media.


Utan stöd utifrån förefaller det som om en nästan tusen år gammal del av Finlands kultur är på väg att utplånas. Detta vore väl ändå en betydande förlust för både Sverige och Finland?


Erik Skön

Helsingfors


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Lasse

19 januari 2009 18:30

Härligt att språkförsvaret äntligen börjar kämpa för svenskan i Finland! Det är sant att vi i Sverige har ett problem med domänförluster till engelskan men i jämförelse med situationen i Finland är det minimalt. (Vilket inte betyder att domänförlusterna är ett litet problem)

En närmare integration mellan våra länder skulle svenskan vinna mycket på. Skälet till att Sverige inte bryr sig om svenskan i Finland kan vara att man inte bryr sig om svenskan i Sverige heller och/eller en rädsla för att bli anklagade för imperialism vilket är löjligt eftersom ett utdöende minoritetsspråk vilket svenskan i praktiken håller på att bli i Finland knappast är ett hot mot det finska majoritetsspråket. Men glöm inte att svenskan är ett större språk totalt sett, så en finne som lär sig svenska har egentligen lika mycket att vinna som en (finlands)svensk som lär finska.

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

20 januari 2009 14:08

Uppmaning till "Lasse"!¨

Ett trevlig inlägg att läsa.

Varför inte ansluta dig till kampen och bli medlem själv?

Mvh

Per-Owe Albinsson, Nätverket Språkförsvaret

 
Hannu  Koho

Hannu Koho

18 september 2009 16:05

....skoleleverna inte vill studera ”tvångsvenska” eller ”pakkoruotsi” som det kallas i Finland. Orsaken till denna ovilja är att alla i Finland inser att svenska språket och finlandssvenskarna är på väg att utplånas i Finland....

är inte sant!
Vi finländare vill at svenskan stannar i Finland. Orsaken till oviljan är TVÅNG. Skulle svenskar tycka om tvångfinska?

Varför har ni inte finska i skolorna? Vet ni även att det bor 480 000 finskspråkiga i Sverige? Mer än svenskspråkiga i Finland. Varför harmoniserar vi inte våra språklager, som EU också rekommenderar?

http://www.vapaakielivalinta.fi

 
Ingen bild

erik skön

19 september 2009 10:17

Tack Hannu för din kommentar.

Det är positivt att du säger att finländarna vill att svenskan stannar i Finland. Visserligen är detta en festtalsfras, som många finska politiker använder när de monterar ned svenskan i Finland. Service på svenska utlovas i situationer där vi alla vet att det är bara tomt prat. Man säger en sak och gör en annan. Däremot vill jag tro att du menar vad du säger. Tack för det! Redan en person som ärligt stöder svenskan i Finland uppskattas.

Vad sedan tvånget beträffar förstår jag inte ditt resonemang. Svenskspråkiga elever läser finska redan från tredje klassen. Det är bra. Dessutom är det bra att det inte är frivilligt lika litet som svenska för finskspråkiga skolelever är frivilligt. Enda skillnaden är att finskspråkiga elever börjar läsa svenska långt senare, om jag minns rätt från klass 8. Detta betyder att de läser svenska 5 år mindre än vad svenskspråkiga elever läser finska och som sagt båda språken är lika mycket "pakkospråk" om man vill använda ett sådant uttryck. Jag har ändå inte hört någon tala om tvångsfinska trots detta, även om de svenskspråkiga ungdomarna också ska tala finska dagligen, åtminstone i städerna. Avskaffandet av den obligatoriska svenskan i studentskrivningarna har också lett till en situation där man har blivit tvungen att skära ned på kunskaperna i svenska för finskspråkiga studeranden. Är det här sedan en fördel för finskspråkiga ungdomar eller svenskspråkiga ungdomar?

När du sedan jämför antalet finskspråkiga i Sverige med antalet som talar svenska som modersmål i Finland, förstår jag inte heller ditt resonemang. Faktum är ju att ingen vet hur många som verkligen talar finska som modersmål i Sverige. Jag har förstått att man nu ska börja ta reda på detta, vilket behövs när servicen på finska ska utvidgas till 23 kommuner, inklusive Stockholm och Göteborg. Detta behövs så att man kan säkerställa tillräckliga resurser för den finskspråkiga servicen, vilket jag, baserat på min egen erfarenhet i bankbranschen i Stockholm, tror kommer att bli en verklig utmaning. Jag tror att det finns finlandssvenska kommuner med stor erfarenhet, som sannolikt delar med sig om intresse finns. Vi har ju stor erfarenhet att bygga upp finskspråkig service för nya finskspråkiga kommuninvånare.

För min del tänker jag fortsätta att stöda svenska i Finland och finska i Sverige. Kanske du också kan läsa mitt upprop på språkförsvarets blogg: Upp till kamp för finskan i Sverige!

När jag senast anklagade Svenska folkpartiet (SFP) för att inte stöda sverigefinnarna fick jag svar av partisekreteraren som gav några exempel på vad SFP gjort. Kan ändå inte förstå varför SFP håller sitt ljus under skäppan.

 
Ingen bild

Axel

26 oktober 2009 20:14

Kan inte de som vill bevara svenskan i Finland ta lärdom av andra flerspråkiga länder? Det finns ju flera exempel bara i Europa.

Det krävs ju också att man inte blir mjäkig utan att man verkligen kräver sin rätt, och låter de som vägrar ge en ens rättigheter ta konsekvenserna av detta.

 
Ingen bild

Dag Rune

14 februari 2010 22:21

Det er trist at svensk er på vikende front i Finland.
Hvis svensk forsvinner som nasjonalspråk der så er ikke Finland en del av Norden lenger.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 jan 08:00


      Den här reklamaffischen i Stockholms tunnelbana fastnade min blick på häromdagen. Centralt placerad en mikrofon som påminner om ”Globen” som nu är omdöpt till ”Avicii Arena”. Högst upp på mikrofonens topp är en fåtöl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 jan 16:08

Elisabeth Lindberg skriver idag i Arbetet bland annat:   ”Förutom de rapporterade glädjebetygen och att företaget 2012 såldes till ett amerikanskt riskkapitalbolag har IES två misslyckade försök att etablera sig utomlands på sitt samvete. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 jan 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Daniel Lemma - Sörgårdens tak   Söndagens svenskspråkiga dikt   Ganska nära himlen   Ganska nära himlen  i ett hus som är ganska grått  i ett rum med fina tapeter  bor lilla Liselott   Och hennes vi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 jan 13:26

”Lärare måste mäta elevernas kjolar och få dom att byta om de är för korta – så beskriver tidigare elever och lärare klädkoden på Internationella Engelska skolan i Borås.   En elev som P4 Sjuhärad pratat med tycker att det fanns en ma...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 21 jan 12:00

Lina Stenberg skrev avslutningsvis igår i en artikel i Arbetet:   ”Det är måhända inte det som sägs rakt ut, men visst lever föreställningen kvar i IES-ledningens huvuden att tjejerna inte ska distrahera pojkarna alltför mycket genom att hu...

Presentation

Omröstning

Vilket är det lämpligaste ersättningsordet för ”hashtag”?
 Fyrkant
 Tagg
 Brädgård
 Fyrkantstagg
 Ämnestagg
 Gärdesgård (järsgård)
 Ämnesknagg
 Staket
 Kodruta
 Ämnesord
 Sågverk
 Flaggtagg
 Medietagg

Fråga mig

136 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se