Direktlänk till inlägg 17 mars 2020

Det går inte heller att avyttra det svenska språket

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 17 mars 11:50

Igår, den 16/3, stod i DN att läsa att nedrustningen av det svenska totalförsvaret gick alldeles för långt efter det kalla krigets slut. Vi avyttrade resurser som gav oss en god beredskap och "litade på grannen". Läs texten i dess helhet här!


Jag kan inte annat än att hålla med. Internationellt samarbete är bra och ska uppmuntras men man måste samtidigt behålla en egen rimlig lägsta kapacitet, det vill säga en "plan B". Såväl flyktingkris som pågående Coronakris visar att ovanstående är av högsta vikt.


Tyvärr visar sig samma osentimentala hållning bland politiker göra sig gällande även när det gäller det svenska språket, modersmålet för (ännu) det stora flertalet i detta land och sedan urminnes tider. I ena stunden svamlar politiker från snart sagt varje parti om vikten av att invandrare lär sig ordentlig svenska, för att i nästa stund låta ännu en fullt ut skattefinansierad "internationell" (läs engelskspråkig) skola etablera sig i landet. Skolor där ett i landet icke-officiellt språk (engelska) är överordnat landets sedan år 2009 officiella huvudspråk, svenska. Inget annat land tillåter denna skolform. Politikerna böjer sig på ett underdånigt, självkoloniserande och självutplånande sätt. 


Dessvärre är språklagen från 2009 i sin nuvarande tappning endast en papperstiger, då den inte anger några sanktionsmöjligheter vid överträdelser.Såväl denna som skollagen, vilken medger 50 % undervisning på främmande språk (i praktiken så gott som alltid engelska) i grundskolan och 90 % (!) på gymnasiet.Det är svenskan och inte engelskan  (första främmande språk i Sverige sedan 1946) som behöver stärkas i Sverige. Låt oss slå fast och tillse detta en gång för alla! Den svenska språklagen måste skärpas och förses med sanktionsmöjligheter. Lagöverträdelser måste leda till kännbara konsekvenser, t ex vite/böter eller indraget tillstånd för att bedriva skolverksamhet".


Det svenska språket måste ges en naturlig särställning i svensk skola, vilket innebär att en klar majoritet av undervisningen och i samtliga ämnen ska ske på svenska, låt oss säga 80 %.


Personligen anser jag att all undervisning i svensk skola, språkämnen undantagna, ska ske på svenska. Det finns ingen som helst anledning till att tumma på vårt officiella huvudspråk. Våra politiker måste visa att de menar allvar med språklag och skollag. Genast, det finns ingen tid att förlora!


Engelskan klarar sig ändå, då det är ett obligatoriskt skolämne. Önskvärt vore däremot kunskaper i fler, för Sverige viktiga språk, framförallt tyska och franska. Dessa språk lär dessutom öka i betydelse efter Storbritanniens utträde ur EU.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 sept 12:47

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se