Direktlänk till inlägg 24 maj 2022

Miljöpartiet kan inte i detalj besvara Språkförsvarets frågor inför valrörelsen 2022

SV: Frågor till de politiska partierna inför valrörelsen 2022


Hej!


Vi har tyvärr inte möjlighet att besvara enkätfrågorna, men delar istället med oss av en mer övergripande beskrivning av vår politik på området. För Miljöpartiet är värnandet av det svenska språket och dess ställning i olika delar av samhället, såsom i skolan och i media, en mycket viktig fråga. Språket utgör en central del i människors identitet, kultur och historia. Ett gemensamt språk som alla förstår är också en viktig del i en stark demokrati där alla kan ta till sig information och göra sin röst hörd. Även i norden, EU och internationellt är det viktigt att svenska språket får ta plats. 


De nationella minoritetsspråken, det svenska teckenspråket och tillgången till andra språk ska värnas. Under vår tid i regeringen gjorde vi stora satsningar på minoritetsspråken och kommer fortsätta att driva frågorna aktivt. Svenska för invandrare, Sfi, spelar en avgörande roll för utlandsfödda personers möjlighet att bli en del av det svenska samhället. Vi tycker att asylsökande ska få lära sig svenska från dag ett för att snabbt kunna etablera sig i Sverige.


Miljöpartiet har ingen talesperson med “språk” i titeln, men vår kulturpolitiska talesperson är ansvarig för språkfrågor. Vad gäller policy om svenska språkets ställning och språklagen så har vi inte någon sådan. Det innebär dock inte att svenska språket är oviktigt - tvärtom är språket helt avgörande för ett politiskt parti. Vi arbetar aktivt med att förklara vår politik på ett tydligt och lättbegripligt sätt. Inför valet kommer vi ta fram kortversioner av vårt valmanifest och andra större dokument och översätta dessa till ett antal olika språk. Lättlästa versioner kommer också finnas.


Ni är varmt välkomna att höra av er igen om ni vill veta mer om vår politik. 


Vänliga hälsningar,

Emil Grönwall

Politisk sekreterare
08 786 40 79
_______________________
RIKSDAGSKANSLIET
Miljöpartiet de gröna


24/5 2022


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Ulf Parde

24 maj 2022 14:03

Absolut inte imponerande av miljöpartiet. De är tydligen inte intresserade av vår svenskspråkliga miljö.

 
Ingen bild

Christina Johansson

24 maj 2022 19:59

Det är häpnadsväckande och uruselt att Miljöpartiet inte tar sig tid att besvara Språkförsvarets synnerligen viktiga enkät. Frågorna var tydligen alltför svåra eller farliga för Miljöpartiet att svara på med tanke på valet den 11 september 2022.

 
Ingen bild

Uppmärksam

24 maj 2022 21:10

Svagt... på gränsen mot uselt!

 
Ingen bild

Mattias

26 maj 2022 23:59

Rimligt svar från miljöpartiet. Frågan borde ställas till SD hur de skall säkerställa att vi slipper se särskrivningar som kanske är det värsta otyget i den tid vi lever i nu.

 
Ingen bild

Observatör

27 maj 2022 15:31

Det går nog inte att ställa något enskilt riksdagsparti, vare sig Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna, till ansvar för särskrivningarnas existens eller eventuella ökning. Särskrivningar är ett resultat av bristande umgänge med vårdat skriftspråk i litteratur och press. Språkförsvaret har skickat ut ett antal frågor om svenska språkets ställning till riksdagspartierna inför valrörelsen 2022. Återkom om du hittar något riksdagsparti, vars svar antyder att det vill påta sig ansvaret att beivra särskrivningar!

 
Ingen bild

Christina Johansson

27 maj 2022 21:56

Märkligt att Miljöpartiet inte tycker att språkfrågan är viktig! Vad kan väl vara viktigare för Sverige än svenska språket som gör att människorna här kan kommunicera med varandra?!! Vad är det frågor som Miljöpartiet prioriterar i stället? Vindkraftverk som förstör miljön och massakrerar fåglar och insekter?

 
Ingen bild

Christina Johansson

27 maj 2022 22:38

Märkligt att Miljöpartiet inte tycker att språkfrågan är viktig! Vad kan väl vara viktigare för Sverige än svenska språket som gör att människorna här kan kommunicera med varandra?!! Vad är det frågor som Miljöpartiet prioriterar i stället? Vindkraftverk som förstör miljön och massakrerar fåglar och insekter?

 
Ingen bild

Observatör

28 maj 2022 15:28

Som tur är, behöver medlemmarna i Språkförsvaret inte enas om miljöpolitiken. Det är inte vårt bord helt enkelt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 jan 12:51

Lars-Gunnar Andersson behandlade denna fråga i en artikel i Göteborgs-Posten igår. Han skriver bland annat:   ”Och till detta kan vi lägga en förnamnsreform. Det blir vanligare att presentera sig med enbart förnamn i stället för både för- o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 jan 08:00

  I. Jag är svensk. Jag älskar mitt Sverige, mitt land. Här är jag född och här är jag uppvuxen. Jag har fått höra godnattsagor och vaggvisor som barn och hört berättelser om Norrland och vårt lands historia.   I skolan var modersmålet och hist...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 jan 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Ett dygn har både dag och natt   Söndagens svenskspråkiga dikt   Vän! I förödelsens stund   Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,     När i ett avgrundsdjup minne ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 jan 08:00

Sölve Dahlgren skrev på Boktugg den 30 december:   ”Svenskaförsvarare. Svenskans ställning i skolsystemet måste stärkas, inte i förhållande till minoritetsspråken, men i förhållande till engelskan i skolan. Det kräver organisationen Språkfö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 jan 12:17

"Flytande" engelska och spanska i svensk skola alltså! "Total inre säkerhet". Bla, bla, bla...   Hur blir det då med vårt eget språk... svenska... officiellt huvudspråk sedan snart 14 år och som trots det, bland andra, Internationella engelska s...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se