Alla inlägg den 3 maj 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 maj 2022 20:17

I ett inslag på Aktuellt idag kunde man höra Magdalena Andersson tala tyska på en pressträff i Berlin i samband med hennes och Sanna Marins möte med förbundskansler Olaf Scholz. Det hör till ovanligligheten på senare tid att svenska statsministrar talar något annat än engelska i utrikes sammanhang. Det har varit tunnsått med flerspråkiga statsministrar sedan Olof Palmes tid.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 maj 2022 13:20

Norska Språkrådets kvartalstidskrift Språknytt utkommer som nyhetsbrev i fortsättningen, men publiceringstakten tycks minska till två gånger per år. Nyhetsbrevet kan beställas på språkrådet.no/nyhetsbrev. Språknytt har alltid varit en läsvärd tidskrift.


Av deras webbadress framgår också att norska Språkrådet använder å i sin adress. Språkförsvaret använder sedan länge å och ö i sin webbadress. Språktidningen tycks fortfarande inte inse symbolvärdet av att använda å i sin webbadress.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 3 maj 2022 08:00

Varför så infernaliskt svårt att nämna  den språkliga aspekten och där de skattefinansierade språkbytesskolorna, vilka i princip uteslutande utgörs av marknadsskolor, dagligen degraderar det svenska språket för samhällets gemensamma pengar.


Andra länder har frågan om undervisningsspråk betydligt hårdare reglerad än Sverige. När ska ett uppvaknande ske bland svenska rikspolitiker?


Jag är övertygad om att en majoritet av svenska folket inte  vill att våra skattemedel ska gå till en självfinansierad avveckling av vårt lagstadgade officiella huvudspråk.


Om drygt fyra månader är det val - vi kan inte fortsätta att tumma på det svenska språket i svensk skola såsom sker idag i fyra år till.


Det leder på sikt till ett språkligt, och i förlängningen även kulturellt, självmord, påtvingat oss själva att kollektivt finansiera skattevägen.


Det blir inte mycket dummare!

 

Per-Owe Albinsson 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards