Direktlänk till inlägg 2 juni 2023

Kan Artificiell Intelligens (AI) ha medvetande?

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 2 juni 15:00

Detta utesluter inte filosofen Torbjörn Tännsjö i en debattartikel idag i Dagens Nyheter. Han skriver bland annat:


”Kan AI bli medveten? Presumtionen för ett jakande svar på frågan är stark. Om vi mänskliga varelser, och många andra djur med oss, är medvetna, varför skulle inte också AI kunna bli det? ”


Och vidare:


”Detta med uppkomsten av ett medvetande tycks närmast vara en fråga om uppkomsten av en ny kvalitet. Intelligensen och beräkningsförmågan tilltar gradvis. Medvetande drabbar oss vid en tidpunkt. Vi bör nog räkna med att en AI snart har, eller kanske redan har fått (sic! –min fetstil), medvetande.”


Jag beslöt att fråga en part i målet, AI-programmet, ChatGPT: ”Har ChatGPT medvetande?”


Svar: ”Nej, ChatGPT är en datorbaserad algoritm som inte har medvetande eller medvetenhet. Det är en AI-modell som tränats för att generera text baserat på det den har lärt sig från stora mängder textdata. Det kan generera svar och utföra olika uppgifter, men det har ingen personlig erfarenhet, känslor eller medvetande på samma sätt som människor har. Det är viktigt att komma ihåg att även om ChatGPT kan vara kapabel att ge användbara och till synes intelligenta svar, är det fortfarande en maskin och inte medveten om sig själv eller sin omgivning på samma sätt som en människa är.”


Problemet är att Tännsjö inte försöker definiera vad medvetenhet innebär. Jag menar att det innebär att förstå att det finns en yttre verklighet, att inse att fenomen uppträder med en viss regelbundenhet i denna yttre verklighet och att interagera, såväl rationellt som irrationellt, på samma verklighet. Våra båda katter har den förmågan. De lystrar till sina namn, den ena förstår t.o.m ett nej, kan kräva att bli matade genom olika metoder, förstår att mat vankas då en matskål plockas fram och vill bli kelade vid olika tillfällen. Den ena katten tar sturskt in möss i huset och har t.o.m lärt sig – helt på egen hand – att öppna dörrar genom att hoppa upp på dörrvreden. Men fortfarande är det så att en katt, som ser sig själv i en spegel, tror att det är en annan katt eller inte förstår vad det är fråga om. Den saknar alltså självmedvetande. Detsamma gäller för AI-programmen.


Först den dag då ett AI-program på eget initiativ kastar sig in i debatten om det har ett medvetande eller inte, kommer jag att ompröva min uppfattning! Till dess är det bara en ”AI-modell som tränats för att generera text baserat på det den har lärt sig från stora mängder textdata”. En katt har däremot en egen vilja.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Olle

Lördag 3 juni 12:07

Mycket bra inlägg, Per-Åke! Precis så ser jag saken också. Det många glömmer är att det är en helt annan sak att gå från AI-ord till handling och då en helt annan nivå på intelligens.

Se vad som hände med självkörande bilar -hajpen, som var så aktuell nyss. Det car för komplicerat att få alla system att samverka på samma gång och lagom snabbt.

Jag är mest bekymrad över att AI kan proppa igen all världens servrar och datalagring i en framtid.

 
Ingen bild

Bengt Lidal

Söndag 4 juni 13:35

Innerligt tack för inlägget! Det lugnar mig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 sept 14:43


    Uppenbart är att IES tycks ha noterat att Språkförsvaret och andra bevakar hur skolans personal systematiskt misshandlar såväl det engelska som svenska språket - se tidigare inlägg!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 sept 10:00

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter idag bland annat:   "Den senaste trenden i svensk skola är att allt fler lektioner sker på engelska. Samtidigt pekar det mesta på att eleverna lär sig mindre när de inte undervisas på sitt modersmål.När ti...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 sept 14:54

Svenska Dagbladet rapporterade idag om statsminister Ulf Kristerssons besök i New York och skrev bland annat:   " Vi fortsätter diskutera skilnader mellan Sverige och USA.   En slående olikhet är synen på integration. I synnerhet i New York. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 sept 15:08

IES översättning är sämre än maskinöversättningar. Först det engelska originalet:   “IES Enskede prides itself in our strong reading culture. The school library adds new titles to the collection on a regular basis, keeping our students up t...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 sept 11:16

Detta sker idag i artikeln ”Det är bråttom att få barnen att läsa, det måste göras nu” i Dagens Nyheter:   ”Nyligen publicerade Chalmers tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan en klargörande studie. Den visade att st...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido