Direktlänk till inlägg 14 september 2023

Bedrövlig engelska – dessutom usel svenska

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 september 2023 12:00

(Artikeln publicerades idag i Aftonbladet)

 

IES leker engelsk privatskola och är en invasiv art

 

Friskolereformen 1992 öppnade dörren för diverse engelskspråkiga friskolor, som översvämmat Sverige sedan dess. Internationella Engelska Skolan (IES) är inte den enda, men den största och mest kända.


IES säger sig vara en tvåspråkig skola. Formellt är det så i grundskolan, där IES kan bedriva undervisning på engelska upp till 50 procent. Men redan på gymnasiet har detta blivit 90 procent, trots att svenska är Sveriges huvudspråk. Det finns enligt Barbara Bergström två huvudargument för att söka till IES: för att uppnå ”total inner security” i engelska samt ”ordning och reda”. Vilken engelska presterar då koncernens skolor? Exemplen nedan är hämtade från IES-skolors textproduktion på sociala medier.


Schemaläggningsproblem finns överallt. Det ger gluggar, och vi har alla haft håltimmar. I Landskrona har man håldagar. ”We spent a hole day …” Där ställde man sig också frågan ”what makes a great teachers?”


Samtidigt i Borås: ”The sun is shining, and so do we”. I Karlstad informeras om att ”here are a few examples of thy have creates”. I Eskilstuna gillar man film: "Education is an investment for the feature". Förväxlas månne ”feature” med ”future”? De har också platser i sin ”que”, vilket inte förvånar oss. I Sundsvall bakas ”safran buns” och i Lund blandar man brittisk och amerikansk engelska (colour/color) i samma inlägg.


På IES officiella hemsida engelska.se är svenskan satt på undantag. Finns inlägg på svenska, är engelskan förstahandsvalet, dit sidan styr. Varför?


En text på alla skolors sidor – alltså centralt sanktionerad – är ”This is possible because ... ", som översatts till ”Detta beror möjligtvis på …”, där adjektivet ”possible” blivit adverbet ”possibly” och översatts därefter!

Vad gäller svenskan är det ibland svårt att hitta den skyldige. Att söka ”tyska lärare” i Östersund kanske inte är aktiv diskriminering. Men när ”perception” blir ”fredsskapande” i Lund är det inte autoöversättning utan inkompetens. Eller nonchalans. Vad är viktigt? Engelska? Svenska? Snabba pengar?


Ibland är Google uppenbart skyldig – men det är en människa som har valt att autoöversätta. I Sigtuna hittade man prao-platser med ”krok och skurk” (senare korrigerat), och att herr Clement, biträdande rektor (vem säger herr 2023?), ”kommande från Ontario”, har ”idealisk passform”, är säkert bra vid klädinköp. Hur det gör honom bättre i skolvärlden är dock oklart. Där har texten senare uppdaterats, så nu är han ”ideell medlem” av lärarteamet – jobbar han gratis? Det kanske även de nya lärarna gör, presenterade under rubriken ”Träffa vart ny lärarna”. Idealister är billiga för en skola ägd av tyska biltvättare och hedgefonder i Luxemburg.


Är detta okej? Bedrövlig engelska, usel eller obefintlig svenska. Företrädare för IES hävdar till och med (i privat mejl) att IES är en engelsk skola, fast i Sverige, med svenska pengar och svensk läroplan.


Nej, de leker engelsk privatskola och är en invasiv art: ingen vet hur de kom hit, de sprider sig snabbt, och är svåra att bli av med. Men det betyder inte att vi behöver leva med dem. Om de vill komma till din kommun: protestera, och håll barnen borta! De är en verksamhet som saboterar grunden för Sverige – vårt gemensamma språk. Och de gör det inte av illvilja, utan för snöd vinnings skull. Det är faktiskt ännu värre.


Språkförsvarets styrelse – Ann Etzler Lars Fredriksson Tove Frisch Christer Janson Christina Johansson Olle Käll Per-Åke Lindblom Arne Rubensson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




 
 
Ingen bild

Gustaf Berglund

14 september 2023 15:41

Tack för en debattartikel med kloka tankar. Instämmer tillfullo. Enklast vore att ta ifrån de här bluffskolorna betygsrätten. För övrigt verkar fru Bergströms förnamn vara en klassisk aptonym, om man lägger tonvikten på andra stavelsen - för IES har verkligen öppnat för barbariet i skolvärlden.

Gustaf Berglund
Medlem i Sveriges författarförbund och Översättarcentrum

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

14 september 2023 16:03

Jag har varit i Sverige aldrig. En gång var jag där två gånger. Vad finns det som kruper? Ormet!!

 
Ingen bild

Språrkförsvarare

14 september 2023 16:21

Jak är ert nya svenskspråkläraret... jak jåppar po Innternattionela ängälska skållan i Siktunna... hos Mistärr Klämmät!

 
Ingen bild

ABC 123

14 september 2023 18:10

IES är världens bästa skola.

Man behöver varken kunna svenska, engelska eller någonting annat heller - Men får ändå jättebra betyg!

Tack Barbara!

 
Ingen bild

Stig Engzell

14 september 2023 19:48

Tack för att ni ryter till. Det behövs!

 
Ingen bild

Stefan Edlund

14 september 2023 19:59

Hej,

Det är en lisa att läsa att vårt språks väktare är på alerten.
Jag gör allt jag kan för att vi skall bli fler, som förstår vikten av att vårda och värna vårt språk.

 
Ingen bild

Anna Andersson

15 september 2023 13:00

Jag tänkte bara meddela att er text har blivit oerhört läst och uppskattad.
Trevlig helg!
Anna Andersson
Aftonbladet

 
Ingen bild

Observatör

15 september 2023 20:45

Morgan Johansson, f.d minister, twittrade:

"Fantastiskt rolig text om hur Internationella Engelska Skolan inte ens kan engelska! Men de är väldigt duktiga på att sätta glädjebetyg! Och att dela ut skattepengar till ägarna!"

 
Ingen bild

Observatör

16 september 2023 19:25

Även förra utbildningsministern Anna Ekström har twittrat: "Heja Språkförsvaret!".

 
Ingen bild

Kez

16 september 2023 20:19

Det är ju oerhört glädjande att en utbildningsminister skriver enligt ovan.

 
Ingen bild

Peter Pierrou

17 september 2023 19:00

Även på reddit diskuteras artikeln - se https://www.reddit.com/r/sweden/comments/16ih3qx/bedr%C3%B6vlig_engelska_dessutom_usel_svenska/.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 maj 08:00

(Denna text har publicerats tidigare, men kan fungera som en påminnelse till de svenska kandidaterna i det kommande valet till EU-parlamentet. Vilket språk tänker de tala i EU-parlamentet, svenska eller engelska? Man måste komma ihåg att intresserade...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 maj 08:00

Kunskapen om att det unika älvdalska språket finns och inte erkänns av den svenska staten sprider sig med raketfart över världen.   Nyligen inbjöds föreningen Ulum Dalska, som kämpar för detta avancerade och vackra språkets överlevnad av universi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 12:00

Växjö kommun har smyckat omgivningarna runt Växjösjön mitt i staden med fina konstverk, vilket är lovvärt. Om konstverket ”Pissed Elin” står följande att läsa på en sten bredvid:   ”Pissed Elin är konstnären Sara Möllers tolknin...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anna-Lena Löfgren - Pröva dina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sagan om humlan   Det är tidigt på morgonen. Solen har ställt sitt tält i en skogsbacke, och du går dit. Ser du våren, s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 maj 11:42


      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards