Direktlänk till inlägg 26 september 2023

Barbara Bergström tillmäter inte det svenska språket särskilt stort värde

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 september 2023 08:00

Bärbel Röder/Barbara Bergström talar ofta om sin "tvåspråkiga" skola, lugn och ro och respekt, "tough love".


I intervjun med Carina Bergfeldt visade hon dock, med all (icke) önskvärd tydlighet hur litet värde hon tillmäter det svenska språket, vårt officiella huvudspråk sedan 2009 (!). (Engelska har som jämförelse ingen som helst officiell ställning i Sverige - inte ens som minoritetsspråk).


 


Trots att Bergström flyttade till Sverige redan i slutet av 60-talet och bodde här i m å n g a år, har varit/är gift med en svensk, säger sig ha startat en "tvåspråkig" skola, har blivit miljardär på alla svenskars skattepengar under 30 (!) år och intervjuas i svensk statstelevision, så försöker Bergström gång på gång glida över till engelska under intervjuns gång.


Detta t r o t s att Bergfeldt konsekvent ställer frågorna på svenska och att alla andra i studion talar svenska. Så mycket för Bergströms "respekt" och  "tvåspråkighet."


IES ä r de facto en språkbytesskola och svenska språkets dödgrävare nr. 1. Eleverna indoktrineras även i framförallt anglosaxisk kultur samt väljer ofta engelska före svenska även utanför skoltid. De är inte internationella på riktigt för fem öre. Kort sagt: Eleverna drillas till att bli anglosaxiska mönstermedborgare - för våra skattemedel! Detta kan inte vara vad dessa pengar ska gå till.


Gång på gång ertappas IES med för lite svenskspråkig undervisning - vid en kontroll nyligen vid samtliga kontrollerade enheter. Rektorn vid IES i Solna lär till och med ljugit om detta för Skolsinspektionen. Bland andra har skoldebattören Linnea Lindquidt skrivit om IES fifflande och tummande på det svenska språket.


Ju förr vi sätter P för denna trojanska häst inom det svenska skolsystemet - desto bättre för såväl skattebetalare, svensk välfärd som (och framförallt) det svenska språket.


Det är ingen slump att IES knappt existerar utanför Swed... förlåt... Sveriges gränser. Politiker i andra länder tycks, till skillnad från alltför många svenska politiker, besitta språklig och kukturell självbevarelsedrift 


Vakna ansvariga politiker, Skolverket och Skolinspektionen - det är en påtvingad självkolonisering som ni har låtit pågå, alltför länge!


ABC 123


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

26 september 2023 12:53

Vilka andra språk förutom engelska och kanske svenska
kan man lära på en IES-skola?
Vilka språk kan man lära i det svenska grundskolesystemet?
Får elever välja till något språk som de önskar lära men inte
tvingas till?

 
Ingen bild

Språkförsvarare

26 september 2023 12:56

Det bästa jag har läst på år och dagar!!

 
Ingen bild

Christina Johansson

26 september 2023 16:03

Strålande skrivet! Bra beteckning på Internationella Engelska Skolan (IES): Svenska språkets dödgrävare! Förkortningen borde vara SSD.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 29 april 12:00

Tack för den aktuella artikeln, även om jag inte förstår varför det behövs global forskning för att påvisa något så uppenbart. Det är bara att titta i en något sånär välansedd vetenskaplig journal för att förstå problemet, och jag bifogar referenser ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 29 april 08:00

Hets mot språkpoliser pågår. Dessa har alltid varit mina vänner. Redigerare, korrekturläsare! Liksom för övrigt alla poliser (utom möjligen Säkerhetspolisen). Jag kallar dem ibland äkthetskontroller, de där språkpoliserna: ”Så där kan du inte s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 28 april 12:00

Denna text är hämtad från Lars Engwalls artikel Listen to Eva Forslund and Magnus Henrekson, Please! i Econ Journal Watch september 2022.   ”Utbildning   En person med engelska som modersmål som lärare vid till exempel ett svenskt unive...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 28 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång och dikt 2024-04-28   Söndagens svenskspråkiga sång   Björn Afzelius – Ikaros   Söndagens svenskspråkiga dikt   I trädgården   Barnet i trädgården är ett underligt ting: ett litet litet djur...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:44


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards