Direktlänk till inlägg 11 augusti 2012

Ny webbomröstning

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 augusti 2012 16:56

Frågan lyder: Regeringen utreder just nu hur cyklandet i tättbebyggda områden ska uppmuntras. Det som övervägs är bl.a bredare väg för cyklister i stadsmiljö och med företräde vid trafikljus om cykelns hastighet överskrider 20 km/tim. Vad borde denna nya företeelse kallas?


Det finns plats för ytterligare alternativ i omröstningen. Föreslå i så fall ett sådant i anslutning till detta inlägg eller skriv till sprakforsvaret (snabel-a) yahoo.se.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Administratör

12 augusti 2012 18:58

Sedan omröstningen startades har cykelgräddfil, cykelfil, cyklostrada, pedalled, pedalväg och fartcykelväg lagts till. Tyvärr går det inte upprätthålla någon alfabetisk ordning.

 
Ingen bild

Michaël Stenberg

12 augusti 2012 19:54

Reagerade genast när jag häromdagen läste "cykelmotorvägar" på SVT:s text-tv. Absurt att kalla det motorväg när det handlar om cykling. Ringde upp text-tv-redaktören, som fattade vad jag menade bara jag nämnde ordet cykelmotorväg. Inspirationen till företeelsen tycks komma bl.a från Köpenhamn, och på text-tv-sidan stod också "supercykelstier". Trots detta tycks någon tanklös svensk journalist ha börjat använda ordet cykelmotorväg, som jag också har mött i SR:s sändningar (Ekot?), och kanske även i tidningar. Jag tycker man skulle kunna säga supercykelbanor (cykelbana är ju ett vedertaget begrepp), eller supercykelvägar, däremot inte -- som någon här föreslagit -- "cykelsuperväg", för superväg har jag aldrig hört talas om. Kanske kan någon komma på något ännu bättre, så att vi kan komma ifrån "super"? Bara "cykelväg" verkar inte bra. Sådana finns ju sedan länge, men här handlar det väl om något mera avancerat, kanske med åtskilda banor för de olika färdriktningarna?

Tycker att Språkförsvaret sätta saken under debatt innan "cykelmotorväg" hinner bita sig fast. Tyvärr tycks det ofta vara så att journalister med dåliga språkkunskaper/bristande språkkänsla utan eftertanke myntar tokiga ord och uttryck som sedan snabbt sprider sig, inte minst genom det ständiga repriserandet av nyhetssändningar, många gånger redigerade och upplästa av rena nybörjare.

Vad hjälper det att SR/SVT/UR:s språkvårdare gör sitt bästa när personalen inte gitter rådfråga dem?

Ett annat exempel på detta, som Språkförsvaret borde ta upp är "samkönade äktenskap". Låter helt galet, enligt min uppfattning; det borde ju innebära heteroäktenskap. Jämför med samskola. Enkönade eller likakönade äktenskap borde det kallas, tycker jag. Språkrådet yttrade sig om detta redan för ett par år sedan: http://www.sprakradet.se/5637 , men medierna bara fortsätter med "samkönade".

 
Ingen bild

Bama väg för led

12 augusti 2012 21:43

Efter Svenska Dagbladets artikel mejlade jag till reportern och bad henne att vidareförmedla vad jag tyckte till den eller dem hon talat med om saken.

Jag röstade för cykelled i omröstningen, men om de flesta tycker cykelväg är bättre, så inte mig emot.

Kontakta dem du tycker bör påverkas, så undviker vi krystade benämningar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 27 sept 12:05

Alla som eventuellt har hyst någon farhåga för den svenska skolan kan andas ut!   Teach for Sweden är med oss! Eller om det ska skrivas "Teach For Sweden" som det står inne i texten?   Dessutom meddelar regeringen att "de" "kommer" satsa ytt...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se