Direktlänk till inlägg 2 juni 2016

Sveriges konung förminskar sitt lands språk!

Man kan tycka vad man vill om utseendet på det föreslagna Nobelcentret (och om det tycker jag inte), men att uttrycka sig som Carl XVI Gustaf gör i sammanhanget bör ge upphov till skrämselhicka hos dem som värnar om det svenska språket.


Herr Bernadotte Sr tycker nämligen att man kan "downsiza" byggnaden! Visserligen är han i gott sällskap t o m i den egna familjen - den allra förste i dynastin Bernadotte lärde sig aldrig svenska - men då kunde han väl åtminstone ha dragit till med "diminuera" istället, för att komma sitt ursprung närmare (OBS! Ironi).


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

cj

2 juni 2016 19:44

Om Erik XIV hette det att han var halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare. Oavsett vansinnighetsgrad verkar det att vara en god regel att omge sig med goda rådgivare.

 
Ingen bild

Östen Dahl

3 juni 2016 07:43

Ja han borde väl ha använt det ursvenska ordet "banta" istället (OBS! Ironi). Hillo har rätt att kungen är i gott sällskap: den ärevördiga tyska ordboken Duden erkänner inte bara verbet "downsizen" utan också "downloaden" och "downstriken" som goda tyska ord. Perfekt particip blir för det mesta "downgesizt" med "-ge-" mitt i ordet: "Das Unternehmen wurde downgesizt" (företaget blev downsizat) - även om "gedownsizt" också förekommer på nätet.
http://www.duden.de/rechtschreibung/downsizen

Nätverket Språkförsvaret

3 juni 2016 16:21

Östen, till skillnad från "downsiza" är ordet "banta" kompatibelt med svenskt uttal och låter som det skrivs.

Jag är inte fundamentalistiskt emot låneord från andra språk, och "banta" verkar ha fyllt en lucka, där "fasta" inte var tillfyllest ;-). Något tomrum som "downsiza" behöver fylla finns däremot inte.

Hillo

 
Ingen bild

Hillo

3 juni 2016 15:17

Snart ger jag upp! Hur förväntas en "normalutbildad" tysk person på 60+ uttala ett sådant ord? (OBS! Inte ironi). Undrar just hur många som tolkar det som "nersuttet", enligt modellen när en kosmetikkedja försökte locka kunder med "Come in and find out". De tillfrågade trodde det betydde "Kom in och titta ut".

Gudars skymning!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 20:00


  ...förlåt... Sverige år 2020! Varför?    Stå upp för det svenska språket   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:51


Såg i tidningen att den här på bloggen mångomskrivna och dito kritiserade havremjölksproducenten Oatly fått konkurrens av en uppstickare - Havredals, som kallar sin produkt för havredryck, kort och gott.       Uppfriskande med en stilren och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 sept 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Gröna små äpplen   Söndagens svenskspråkiga dikt   Septembers sång   Fagraste blom som lyser så glatt, prunkande på rabatten, snart kommer frosten, griper er fatt, nyper i gyll...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 sept 14:17

Ola Söderholm skrev i Aftonbladet igår apropå Frölunda Indians och namnbytet:   "Det var på 1990-talet som alla svenska klubbar fick för sig att skaffa namn och loggor framspånade av tolvåriga hockeykortssamlare. Det var Djurgården Lions, Färjest...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se