Alla inlägg den 5 juni 2016

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 juni 2016 12:00

Rickard Swartz skriver om denna fråga i sin artikel ”Äran och hjältarnas språk” i Dagens Nyheter i lördags:

 

”Och ändå är det något som inte är som förr och det tog mig tid att upptäcka vad det var. Det handlar om hur Stockholm uttrycker sig i skrift: i skyltar, i sin ljusreklam eller affischering. Det svenska språket är borta. Det har nästan utplånats. Eller borde jag skriva förträngts? Jag ser ut från bussen och häpnar över vad jag ser och läser.


Håll i er nu! Barristaan, Treat, Sandys Fridays, Bull & Bear, Lagerhaus, Coop (låt vara med Konsum på sladden), Hair Style Education, Zara Home, Subito, Love all. Serve all, Brot, La Taberna, Harlyday, Café Nestro, Pub the Doors, Caffè Bar Cucina, Berg Gallery, Nice frozen Cocktail, Nikon, Peak Performance, Savanahs, Coffehouse by George, plötsligt en språklig hybrid som Lilla Garden (indisk restaurang) eller rena mystifikationer som Via Vai, Go Choo eller Nam Kang.


Jag skulle kunna fortsätta länge till, ett och annat har jag dessutom kanske inte återgivit helt korrekt, men en anständig tidning ägnar sig inte åt textreklam. Slående är att Wasa Rör AB, Herrekipering, Tehuset Java eller Dahlbergs Bilskola 80 år (dessa 80 år – i många år – som neonreklam) framstår som språkliga artefakter från en annan tid. Men i vår verkar det inte längre finnas någon plats för det språk i vilket de hör hemma.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 5 juni 2016 08:00

Ovanstående uppmaning riktade vår systerorganisation i Tyskland - VDS (Verein deutsche Sprache) - till etablissemanget på sin kongress i Bremerhaven nyligen.


"Det under århundraden framväxta tyska språket löper en avsevärd risk att utsättas för ideologiskt motiverade manipulationer. I likhet med vad som skedde under de båda tyska diktaturregimerna under nittonhundratalet försöker man även idag att förändra vårt språk i syfte att nå samhällspolitiska mål, denna gång under föregivande av "politisk korrekthet", "könsrättvisa" eller "genusorienterad mittfåra". Dit hör det systematiska förnekandet av skillnaden mellan biologiskt och grammatiskt kön och strävan att påtvinga språket en könsneutral framtoning.

 

Det krampaktiga undvikandet av grammatiskt manliga begrepp, det "genus collectivum" som sedan årtusenden omfattar alla människor i samtliga indoeuropeiska språk, lemlästar språket, förstör dess rytm, berövar det dess skönhet. elegans och begriplighet. Språket reduceras till att bli ett verktyg för ideologer som inte ens gör halt inför omskrivning av klassisk litteratur.

 

I överensstämmelse med beslutet i förbundsdagen av den 26.3.1998 (Språket tillhör folket) uppmanar därför de i Bremerhaven församlade VDS-delegaterna  alla vänner till det tyska språket, inom kultur och vetenskap, inom näringsliv och samhälle samt inom alla politiska utskott att på det bestämdaste motsätta sig detta missbruk och denna misshandel av vårt språk. Vi betraktar dessa påtvingade, föregivet "könsrättvisa" användningsformer som en sorts "språkpolis", ett förmynderi som är oförenligt med den i grundlagen garanterade rätten till fri personlighetsutveckling.

 

Varje medlem i den tyska språkgemenskapen har samma rätt att fritt bruka vårt språk, och denna rätt är inte förhandlingsbar.

 

Bremerhaven den 28 maj 2016"

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards