Alla inlägg den 2 september 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 september 2019 11:17

P4 nästa heter en musiktävling som arrangerades av Sveriges Radio. I vart och ett av de 25 radiodistrikten valdes fem bidrag ut, alltså totalt 125 bidrag. Av dessa var ca 30 procent på svenska och resten på engelska. Allmänheten  fick vara med och rösta fram vinnare i respektive radiodistrikt och det visade sig att av de 25 vinnarbidragen, ett i varje distrikt, var även här ca 30 procent på svenska. Av dessa 25 "semifinalister" plockade en expertgrupp ut åtta finalister. Endast ett av dessa finalbidrag var på svenska, 12,5 procent. Ett oväntat procentfall ? Lite synd då det i  tävlingen fanns många unga och lovande talanger.


Musik


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 september 2019 08:00

Den norska regeringen skickade den 23 augusti ett förslag till språklag på remiss. Noregs Mållag, som värnar om nynorskan, intar en positiv inställning:


”Noregs Mållag meiner forslaget vitnar om ei regjeringa som ser at nynorsk, som eit mindre brukt språk, treng anna vern enn bokmålet. Lovforslaget slår fast at det offentlege har eit ansvar for språka i Noreg, og pålegg dei offentlege organa å faktisk fremje nynorsk:

– Det mest spenstige og offensive tiltaket er at fylkeskommunane skal følgje dei same språkreglane som staten, seier Magne Aasbrenn.”


Men Aasbrenn är också kritisk:


” Det er likevel ikkje berre ros å hente frå Noregs Mållag. Leiar Aasbrenn seier han saknar gode verkemiddel i lova. Som Norsk Målungdom etterlyser også moderorganisasjonen konsekvensar dersom lova vert broten:

– Det er bra at kulturministeren opnar for ein debatt om sanksjonar, seier Aasbrenn.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se