Alla inlägg den 26 september 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 september 2019 20:13


Svetlana Grabos har bott 20 år i Sverige, men anser sig fortfarande inte fullärd i svenska. Dessutom ger hon en del genomtänkta studietips.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 september 2019 19:28

Det har försports att Skolverket i Sverige avser att rensa ut avsnittet om antiken ur historieämnet i skolan. Det är väl utmärkt! Inte ska väl det uppväxande släktet behöva belastas med så onödiga kunskaper om något som är helt irrelevant i ett modernt samhälle!


Många andra skolämnen borde också renodlas. Matematiken exempelvis. För närvarande lärs aritmetik ut som en sorts plattform för den vidare undervisningen i matematik. Det vore onekligen resursbesparande om Skolverket i stället ginge in för att låta eleverna förslagsvis introduceras till infinitesimalkalkylen direkt vid skolstarten, och gå vidare därifrån. Det skulle innebära en stor tidsbesparing och effektivisering av studierna och utgöra en avsevärd fördel när högre utbildning påbörjas.


Vidare skulle man kunna tänka sig att undervisningen i den svenska skolan i svenska – och svenska – ersattes med undervisning på engelska. Det vet ju alla att ordförrådet och uttrycksmöjligheterna i engelskan är avsevärt större än i svenskan. För att kunna verka i en globaliserad värld måste det vara rätt väg att gå!


-cj


P.S Har just fått reda på att omställningen till undervisning på engelska i den svenska skolan faktiskt är i full gång. Allt till det bästa!

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se