Alla inlägg den 28 september 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 28 september 2019 15:03

Forskarna Sofia Lodén och Ola Wikander varnar för konsekvenserna om Skolverkets förslag om att slopa antiken i grundskolan går igenom. Det kommer att bidra till att stadfästa den politiska nedvärderingen av det klassiska bildningsarvet. Ola Wikander studerar som bekant både utdöda och levande språk. De båda forskarna skriver i en debattartikel i Expressen:


”Den här typen av ointresse – eller till och med förakt – för studier av det förmoderna är ingen naturlag: det beror på konkreta, politiska beslut. Om politiker och byråkrater säger att studier i äldre språk, kulturer, religioner och historia inte är viktiga, då kommer folk att ta till sig det budskapet – i synnerhet i dessa tider av nervöst planerande av utbildningar utifrån tänkta framtida ekonomiska vinster. Och om människor tar till sig det, kommer färre att studera dessa saker, och alltså kan nästa generation byråkrater peka och säga ”titta, vad var det vi sa”, och skära ned ännu mer – i en ständigt nedåtgående spiral av kultur- och vetenskapsavveckling. Det är alltså inga automatiska processer som hotar människans studium av sig själv som människa och sin egen historia, utan politik. Om de som leder säger att världen började för ett antal hundra år sedan, då riskerar många att agera som om den gjorde det.


Som forskare inriktade på äldre språk och kulturer möts vi ofta av tanken på hur svårt och ’mossigt’ det måste vara att studera något som hände för så länge sedan. Låt oss slutligen slå hål på den myten. Hur många generationer av barn och unga har inte fascinerats av berättelser om just grekisk mytologi och romersk historia? Och nog visar succén med ’Game of thrones’ att det medeltida arvet fängslar långt fler än den svenska kultureliten? Om Skolverket med detta förslag tror att de tar bort ett svårt moment från klassrummet tänker de alldeles fel. ”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards