Alla inlägg den 5 september 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 september 2019 11:41

(Texten är hämtad från Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet)


"Ulla-Britt Kotsinas 1935–2019


Professor Ulla-Britt Kotsinas avled på morgonen den 19 juni, 84 år gammal. Hon var under hela sitt forskarliv knuten till Institutionen för nordiska språk i Stockholm, men började forska relativt sent efter många år som högstadielärare i svenska och historia i Stockholmsskolor. Ulla-Britt blev internationellt känd som en av de första i världen att beskriva en urban, multietnisk ungdomsspråksvarietet; för en bredare allmänhet gjorde hon begreppet rinkebysvenska bekant.

 

Doktorsavhandlingen från 1982, Svenska svårt, i bearbetad form som boken Invandrare talar svenska (1985), var ett pionjärarbete inom andraspråksforskningen, som kartlade fem invandrares svenska.  Efter disputationen fortsatte Ulla-Britt med andraspråksforskningen, och blev internationellt känd som en av de första i världen att beskriva en urban, multietnisk ungdomsspråksvarietet; för en bredare allmänhet gjorde hon begreppet rinkebysvenska bekant.


Därifrån var steget kort till ungdomars talspråk i allmänhet; Ungdomsspråk (1994) om Stockholmsungdomar sociolekter är också det ett variationslingvistiskt pionjärarbete inom stadsspråksforskningen. Det förde henne vidare till betydelsefulla arbeten om stockholmska, historiskt och i nutid; viktiga uppsatser finns samlade i Kontakt, variation, förändring – studier i Stockholmsspråk (2000). Ulla-Britt arbetade aktivt för att utveckla ett nordiskt nätverk för såväl unga som etablerade slang- och ungdomsspråksforskare. Hon sammanställde också flera ordböcker över Stockholmsslang och stockholmska.


Ulla-Britt var en framstående popularisator och folkbildare, och med sin stora undervisningserfarenhet en skicklig och omtyckt lärare, inte minst i lärarutbildningen. Men framför allt minns vi henne som en hängiven, synnerligen flitig forskarnatur, ständigt på jakt efter nya upptäckter och mönster i det stockholmsspråk av alla slag – från Kungsholmens arbetarkvarter, Botkyrkas invandrarområden eller Södermalms flickskolor – som omgivit henne sedan födseln, men som hon nu inte längre kan lyssna till."


När jag läste svenska och filosofi vid Stockholms universitet 1980 -1984, hade jag henne som lärare i momentet "Textproduktion" i svenska. Jag kommer ihåg henne som en rejäl och duglig lärare och kom bra överens med henne.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards