Direktlänk till inlägg 1 februari 2021

Engelskspråkiga Expressen

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 februari 2021 08:00

Expressen har sedan tidningen 2018 började samarbeta med amerikanska CNN ständiga videoinslag från USA på engelska utan översättning till svenska. Vad blir nästa steg? Att Expressen helt och hållet övergår till engelska? Bedrövligt, Expressen!


”Familjens uppvaknande efter snöstormen: ’Wow"


”Nu är Expressen TV exklusiv partner till CNN – så här jobbar vi ihop”


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Det är dags att sätta hårt mot hårt!

1 februari 2021 10:37

Detta är ett typexempel på anglosaxisk syn på internationellt samarbete och "tvåspråkighet.

De handlar ytterst sällan om något annat än att andra språkgrupper ska lära sig samt använda sig av engelska - så att engelsktalande ska slippa anstränga sig lite för omväxlings skull.

Det är dags att sätta hårt mot hårt och börja kräva en mångspråkig värld. Inget språk är mer värt än något annat och engelskans expansion har framförallt skett via tvång, ff kolonisation. Dock i nutid även genom underdånighet och omotiverad överanpassning, inte minst i det anglofila och ofta intet ont anande Sverige.

Kolonialismen tid är dock sedan länge förbi och det är dags att

 
Ingen bild

Det är dags att sätta hårt mot hårt!

1 februari 2021 11:07

i handling visa engelsktalande att de allt vackert också får börja att lära sig andra språk.
Framförallt då de bosätter sig i andra länder.

Ett mycket effektivt sätt att göra detta är genom språkförsvar i vardagen:

* Sväng inte över på engelska så fort du hör någon talar med brittisk eller amerikansk brytning - låt dem träna sin svenska! Hur ska de annars bli bättre?

* Visa att du förväntar dig att engelsktalande/-kunniga lär sig svenska genom att om de bott här ett tag svara på svenska även om de fortfarande föredrar att tala engelska. Att höra ett nytt språk ger också träning och det passiva ordförrådet är alltid störst.

* Tala alltid svenska som vore det en självklarhet även då du hör engelska talas av andra - det sänder signaler!

Be aldrig om ursäkt när du får ett svar eller om någon ber dig att gå över till engelska. Det gäller att behålla initiativet och visa att du förväntar dig att även engelskspråkiga lär sig svenska.

 
Ingen bild

Det är dags att sätta hårt mot hårt!

1 februari 2021 11:19

* Många har ett bakvänt tänk. Det är inte oartigt att tala sitt eget språk i sitt eget land. Det är däremot oartigt att, utan att informera om att man (ännu) inte kan tala svenska och/eller utan att be någon att byta från sitt modersmål prata på på engelska.

* Framförallt är det oartigt att inte försöka eller vilja lära sig det språk som talas i landet som du har flyttat till - även om dess invånare ofta behärskar ditt språk.

* Även om du ibland behöver gå över till engelska ska du alltid sträva efter att krydda din engelska med svenska uttryck och begrepp. Återigen: Det sänder signaler om att du värdesätter ditt eget språk, att du förväntar dig att den ännu ej svenskkunnige lär sig svenska och dessutom får denne träna passivt på svenskan genom detta förhållningssätt.

 
Ingen bild

Det är dags att sätta hårt mot hårt!

1 februari 2021 11:27

En förklaring man ofta får, såväl från engelsktalande själva som från svenska partners/arbetskamrater o s v, till engelsktalandes dåliga förmåga att lära sig andra språk är "Det är svårt för dem, eftersom "alla" vill träna sin engelska". Detta är på sin höjd halva sanningen. En minst lika stor anledning, jag skulle vilja säga en större anledning, är att engelsktalande är och har blivit bekväma och kallt räknar med att det löser sig om de bara kör på på engelska

Det är dags att makulera den språkliga räkmacka som engelsktalande alltför länge har tillåtits att rida på.

Kräv språklig respekt och få respekt!

 
Ingen bild

Per-Owe.albinsson

1 februari 2021 11:49

Jag såg precis detta inlägg och instämmer helt.


Det gäller att stålsätta sig och inte trilla dit i den språkliga fällan.

Jag har vid flera tillfällen varit i situationer då jag har ingått i en minoritet eller till och med varit den enda som inte har bytt från svenska i umgänget med engelsktalande s o m k a n
svenska.

Det kräver ett visst "mod" men vad kan egentligen hända? Ska jag få skäll eller rent av på moppe för att jag vill helst vill tala mitt eget språk i mitt eget land och även förväntar mig att de som väljer att bosätta sig och leva sina liv här, oavsett ursprungsspråk, också gör det?

Jag kan ärligt erkänna att det har kostat mig en och annan bekantskap men det är det värt.

Duger inte mitt språk - så duger heller inte den mista bekantskapen.

Jag vill avsluta med att påstå att alla de påstått "tvåspråkiga" och "internationella", nästan alltid vinstdrivna, skolor som skjuter upp likt svampar ur jorden i Sverige och dessutom i ett accelererande tempo ofta bara bara har ett syfte:

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

1 februari 2021 12:00

Nämligen att mjölka det världsunika svenska skolsystemet (I negativ bemärkelse - de tillåts inte i något annat land) på så mycket pengar som det bara går genom "myten om engelskans alla förtjänster".

Genom att expandera kan de kränga ännu mer "engelska" och samtidigt låta svenska politiker (som de aningslösa får de verkar vara i denna fråga) se till att befolkningen skattevägen (skolpengen) tvingats att själva betala för degraderingen och på sikt avskaffandet av sitt eget språk.

Det rör, naturligtvis, inte de (ofta) utländska ägarna ryggen att svenskan försvagas, så länge storkovan fortsätter att fylla på de redan välfyllda kassakistorna utomlands. Pengar som rättmätigen tillhör svenska folket och vår välfärd.

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

1 februari 2021 12:19

De allra flesta av de elever som har lurats att via skolan bli "världsmedborgare" - världen är i verkligheten mångspråkig och inte enspråkig - kommer att leva sina liv och verka i Sverige.

Då är, "hör och häpna", svenska språket viktigt. Ett språk som de själva med stor sannolikhet har blivit sämre på, just genom att de har gått i någon av språkbytesskolorna.

Varför ska svenska skattebetalare finansiera skolor med undervisning på engelska? Ett språk som redan är obligatoriskt i svensk reguljär skola och som svenskar sedan årtionden redan tillhör den absoluta världstoppen i vad gäller kunskaper?

Våra folkvalda är oss svaret skyldiga!

Enligt mig är det en rent suicidal skolpolitik som bedrivs för närvarande och jag anser dessutom att det är viktigare än någonsin att vi uppvärderar vårt eget språk.

Dels för att det är den viktigaste ingrediensen i vår kultur och lagstadgat huvudspråke sedan tolv år men även med tanke på den mycket stora integrationsutmaning som landet står inför.

Då engelskan redan är obligatoriskt, finns det ingen som helst risk för att vi inte lär oss detta viktiga språk vid internationell kommunikation.

På hemmaplan behöver vi dock ett obestridligt huvudspråk. Det språket är svenska - inget annat.

Stäng språkbytesskolorna - ju förr desto bättre!

 
Ingen bild

Christina Johansson

1 februari 2021 17:00

Glädjande nog har det engelskspråkiga videoinslaget nu fått en översättning till svenska. Då får jag skriva: Bra Expressen!

 
Ingen bild

inga johansson

1 februari 2021 17:11

"De allra flesta av de elever som har lurats att via skolan bli "världsmedborgare" - världen är i verkligheten mångspråkig och inte enspråkig - kommer att leva sina liv och verka i Sverige."
Jag är en världsmedborgare, som lurats av skolan att lära engelska, tyska och franska, men lever och verkar här i Sverige. När jag var 19 år befann jag mig på
en folkhögskola i Danmark och upptäckte att det fanns minst 22 andra språk och
världsmedborgare. Dessa blev mina kontakter och de har jag behållit 50 år senare.

 
Ingen bild

Christina Johansson

2 februari 2021 07:39

Jag undrar om någon på Expressen har läst texten ”Engelskspråkiga Expressen”, eftersom videoinslaget nu är översatt till svenska.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 28 april 12:00

Denna text är hämtad från Lars Engwalls artikel Listen to Eva Forslund and Magnus Henrekson, Please! i Econ Journal Watch september 2022.   ”Utbildning   En person med engelska som modersmål som lärare vid till exempel ett svenskt unive...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 28 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång och dikt 2024-04-28   Söndagens svenskspråkiga sång   Björn Afzelius – Ikaros   Söndagens svenskspråkiga dikt   I trädgården   Barnet i trädgården är ett underligt ting: ett litet litet djur...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:44


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:40


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)     ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards