Direktlänk till inlägg 2 februari 2021

Språkförsvarets kritik mot ”Stockholm Low Line” är fortfarande relevant

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 februari 2021 08:00

I Dagens Nyheter den 1 februari omnämndes Språkförsvarets kritik av ”Stockholm Low line”, ett parkprojekt på Södermalm:


Parken ska kallas Stockholm Low line, kopplat till New Yorks High line, också den en park på ett gammalt järnvägsspår.

– Namnet fick ju direkt kritik för att det var engelska i stället för svenska, det var nätverket Språkförsvaret som hörde av sig och tyckte att det var tokigt att man inte kunde ha ett svenskt namn, säger Jonas Naddebo.

Ska ni inte ändra er då, och ha ett svenskt namn?

– Nu har ju Low line nästan blivit så inarbetat, det känns som om det har satt sig.”


Redan den 2 november 2015 skrev Språkförsvaret ett öppet brev, Ersätt ”Stockholm Low Line” med ”Spårpromenaden”, till Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Självfallet har Centerpartiets företrädare, Jonas Naddebo, inte lyssnat på kritiken mot det provinsiella och löjliga namnet. I stället är det ”inarbetat”! Hos vem eller vilka?


Språkförsvarets kritik uppmärksammades av en lokaltidning, Mitti – se Efter kritiken mot Stockholm Low Line – nu vill Centerpartiet ha era förslag. Vad hände med förslagen? Gick de direkt i papperskorgen? Har Centerpartiet i Stockholm, som tycks ha gjort det till en profilfråga att sälja ut svenska namn till förmån för engelska, överhuvudtaget försökt ta reda på vad stockholmarna anser i frågan?  Eller är det viktigt att stoltsera med att man minsann varit i New York? Centerpartiet kunde faktiskt också ha tagit initiativ till en opinionsundersökning eller en webbomröstning; risken fanns naturligtvis att namnet Stockholm Low Line skulle ha fått ett begränsat stöd.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bo Alvberger

2 februari 2021 12:22

Otroligt löjeväckande att Stockholm anstränger sig så för att förknippas med New York! Var det inte en partiledare – från Stockholm (!) – som hävdade att stockholmare är intelligentare än resten av svenskarna? Men visst, dragningskraften hos USA skördar sina offer. Vi har ju redan USA-informatören Carl Bildt och NATO-pretendenten Peter Hultqvist, vår s k försvarsminister. Det är ett lågt spår som aldrig tycks ta slut.



 
Ingen bild

Daniel

2 februari 2021 13:13

Det där med "inarbetat" är ett försåtligt argument som man gärna tar till vid de här tillfällena. Jag känner igen det från liknande fall. Men jag anser det vara ett svagt sakskäl. Det är en subjektiv uppfattning vilken inte på ett adekvat sätt har prövats hos gemene man. Jag tror snarast att den som står för utsagan vill ha det på det viset.

Hälsningar
Daniel, Sundsvall

 
Ingen bild

Webbansvarig

2 februari 2021 14:27

Här kom ytterligare namnförslag: https://m.facebook.com/SodermalmDirekt/posts/1218136921535738?locale2=ar_AR

 
Ingen bild

Christina Johansson

2 februari 2021 17:55

Det är komplett galenskap att kalla parken på Södermalm för Stockholm Low Line. Sådan vanvettig engelskspråkig namngivning borde vara förbjuden i Sverige där svenska är det officiella huvudspråket. Så fint det hade varit med Spårpromenaden som Språkförsvaret har föreslagit! Det låter vackert och poetiskt och framför allt är det ett svenskt namn - inte ett namn på kolonialspråket engelska.

 
Ingen bild

qaz

2 februari 2021 20:23

The Brick i Hägersten, West Village Rissne i Sundbyberg, Stockholm Royal Seaport osv. Är dessa namn häftigare och mer urbana, som någon skrev? Nej, enbart löjliga.

 
Ingen bild

Leif Stålhammer

6 februari 2021 11:32

Spårlösabacken

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards