Direktlänk till inlägg 2 februari 2021

Språkförsvarets kritik mot ”Stockholm Low Line” är fortfarande relevant

I Dagens Nyheter den 1 februari omnämndes Språkförsvarets kritik av ”Stockholm Low line”, ett parkprojekt på Södermalm:


Parken ska kallas Stockholm Low line, kopplat till New Yorks High line, också den en park på ett gammalt järnvägsspår.

– Namnet fick ju direkt kritik för att det var engelska i stället för svenska, det var nätverket Språkförsvaret som hörde av sig och tyckte att det var tokigt att man inte kunde ha ett svenskt namn, säger Jonas Naddebo.

Ska ni inte ändra er då, och ha ett svenskt namn?

– Nu har ju Low line nästan blivit så inarbetat, det känns som om det har satt sig.”


Redan den 2 november 2015 skrev Språkförsvaret ett öppet brev, Ersätt ”Stockholm Low Line” med ”Spårpromenaden”, till Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Självfallet har Centerpartiets företrädare, Jonas Naddebo, inte lyssnat på kritiken mot det provinsiella och löjliga namnet. I stället är det ”inarbetat”! Hos vem eller vilka?


Språkförsvarets kritik uppmärksammades av en lokaltidning, Mitti – se Efter kritiken mot Stockholm Low Line – nu vill Centerpartiet ha era förslag. Vad hände med förslagen? Gick de direkt i papperskorgen? Har Centerpartiet i Stockholm, som tycks ha gjort det till en profilfråga att sälja ut svenska namn till förmån för engelska, överhuvudtaget försökt ta reda på vad stockholmarna anser i frågan?  Eller är det viktigt att stoltsera med att man minsann varit i New York? Centerpartiet kunde faktiskt också ha tagit initiativ till en opinionsundersökning eller en webbomröstning; risken fanns naturligtvis att namnet Stockholm Low Line skulle ha fått ett begränsat stöd.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bo Alvberger

Tisdag 2 feb 12:22

Otroligt löjeväckande att Stockholm anstränger sig så för att förknippas med New York! Var det inte en partiledare – från Stockholm (!) – som hävdade att stockholmare är intelligentare än resten av svenskarna? Men visst, dragningskraften hos USA skördar sina offer. Vi har ju redan USA-informatören Carl Bildt och NATO-pretendenten Peter Hultqvist, vår s k försvarsminister. Det är ett lågt spår som aldrig tycks ta slut. 
Ingen bild

Daniel

Tisdag 2 feb 13:13

Det där med "inarbetat" är ett försåtligt argument som man gärna tar till vid de här tillfällena. Jag känner igen det från liknande fall. Men jag anser det vara ett svagt sakskäl. Det är en subjektiv uppfattning vilken inte på ett adekvat sätt har prövats hos gemene man. Jag tror snarast att den som står för utsagan vill ha det på det viset.

Hälsningar
Daniel, Sundsvall

 
Ingen bild

Webbansvarig

Tisdag 2 feb 14:27

Här kom ytterligare namnförslag: https://m.facebook.com/SodermalmDirekt/posts/1218136921535738?locale2=ar_AR

 
Ingen bild

Christina Johansson

Tisdag 2 feb 17:55

Det är komplett galenskap att kalla parken på Södermalm för Stockholm Low Line. Sådan vanvettig engelskspråkig namngivning borde vara förbjuden i Sverige där svenska är det officiella huvudspråket. Så fint det hade varit med Spårpromenaden som Språkförsvaret har föreslagit! Det låter vackert och poetiskt och framför allt är det ett svenskt namn - inte ett namn på kolonialspråket engelska.

 
Ingen bild

qaz

Tisdag 2 feb 20:23

The Brick i Hägersten, West Village Rissne i Sundbyberg, Stockholm Royal Seaport osv. Är dessa namn häftigare och mer urbana, som någon skrev? Nej, enbart löjliga.

 
Ingen bild

Leif Stålhammer

Lördag 6 feb 11:32

Spårlösabacken

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 sept 08:00


På Vasamuseets reklamskylt står Sveriges nationalspråk svenska överst. Först därunder står den engelska texten. Bra! Storleken på bokstäverna borde dock ha varit mindre på engelska. Dessutom borde tiderna ha stått tillsammans med den svenska texten. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 sept 12:47

Lars Leijonborg, å sin sida, är en varm anhängare av friskolor och då även vinstdrivande skattefinansierade sådana = språkbytesskolor som "Internationella" engelska skolan m fl, där engelskan har ersatt svenskan som förstaspråk. Hur menligt inverkar ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 sept 08:00


Varför använda det engelska ordet ”mute” när det finns ”stänga av ljudet”, stänga av” och ”tysta” som verb och ”stum”, ”tyst” och ”ljudlös” som adjektiv i svenskan? Det sve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 sept 19:48

I Bulletin (1)berättar Mikael Parkvall om hur han anklagades för rasism för att ha bedrivit forskning kring – och offentliggjort – språkstatistik. Det publicerades dock 2009 olika versioner av en artikel, som ytterst byggde på Parkvalls f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 sept 08:00

I fransktalande Genève klagar en ledamot i fullmäktige på att det engelska ordet "SALE" används på många ställen i stället för "SOLDES", i strid med kantonens regler som föreskriver franska. ”Sale” betyder dessutom smutsig, oren eller lor...

Presentation

Omröstning

Vilket är det lämpligaste ersättningsordet för ”hashtag”?
 Fyrkant
 Tagg
 Brädgård
 Fyrkantstagg
 Ämnestagg
 Gärdesgård (järsgård)
 Ämnesknagg
 Staket
 Kodruta
 Ämnesord
 Sågverk
 Flaggtagg
 Medietagg

Fråga mig

136 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se