Direktlänk till inlägg 19 februari 2021

Gefle Dagblad recenserar "Språkbytesexperimentet i svensk skola - engelska till varje pris?"

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 feb 16:14

Kristian Ekengren recenserar Språkförsvarets senaste antologi idag i Gefle Dagblad. Han skriver bland annat:


"I dag är knappast intresset för att undervisas på engelska så litet att elever måste tvingas till det. När Internationella engelska skolan firade tio år i staden beskrevs den i GD som en “gigant på Gävles skolmarknad”.


Man kan fråga sig huruvida intresset för skolan beror på den engelskspråkiga undervisningen, eller om det är den lugn och ro som skolan skickligt har skapat en bild av som lockar mest.


Nog kände jag till hur engelskan fått en allt större plats i skolans värld, men exakt hur stor dess utbredning är får mig att studsa till under läsningen. Somligt är rent häpnadsväckande, som förslaget att skolor i problemförorter ska börja undervisa på engelska som ett sätt att motverka segregation.


Att det finns motröster, som Språkförsvaret, är värt en tacksamhetens tanke.


Goda kunskaper i engelska är självklara i dagens samhälle, men jag upplever att det finns en övertro på engelskans fördelar gentemot svenskan, en misstanke som Språkförsvarets antologi förstärker. För att klara sig bra på svensk arbetsmarknad och i det svenska samhället är det svenska språket fortfarande det viktigaste verktyg som eleverna kan få med sig."


Vi hoppas kunna lägga ut hela recensionen senare. "Språkbytesexperimentet i svensk skola - engelska till varje pris?" kan beställas direkt från Språkförsvaret - sprakforsvaret@yahoo.se - för 120 kr (porto för 44 kr i enkelt brev eller 59 kr i särskilt förpackning tillkommer) - mot faktura. Boken kan givetvis också beställas från Adlibris, Bokus och BTJ etcetera. Man kan också be det lokala biblioteket att ta hem den.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Daniel Jacobson

Fredag 19 feb 19:02

Det där var en utsökt recension. Ekenberg pekar på en av de främsta orsakerna till varför undervisning av svenska elever på det engelska språket är högst olämpligt. Och det gör han med ett åskådligt exempel från det egna livet. Man kan inte få samma förståelse för något vad än det vara månde om man ska försöka tillgodogöra sig detta på ett främmande språk. Det där minnet stämmer alltså med forskning på området och det stämmer även bra med min personliga erfarenhet av att exakthet och nyanser går förlorade om jag ska behöva hålla på att läsa något på engelska. Det engelska språket blir som ett grovmaskigt filter som inte släpper igenom allt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 14:29

Programmet Språket skriver:   "I säsongens sista avsnitt tar vi fram rödpennan, rättar klassiska språkfel och analyserar återkommande språkriktighetsfrågor.   Veckans språkfrågor    Heter det 'de är större än oss' eller 'de är större än v...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 12:00

(Texten har översatts från Verein  Deutsche Spraches Infobrief den 20/6 2021) Påven Franciskus från Argentina skrev ett brev till kardinal Marx från München på sitt modersmål spanska. I den avvisade han Marx avgångsbegäran. Kurian översatte texten ti...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 08:00

I en artikel, ”Vad hände med svenskan i EU?”, av Björn Melander i Språkpolitikbloggen den 16/6 2021, granskar han utvecklingen av svenskans ställning i EU. Man får lätt det intrycket av artikeln att svenskans ställning har självreglerats ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 juni 12:00


Björn Rehnström skriver på Facebook   ”Torsdagen den 24 juni kl. 10.00 inviger Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn den skylt på älvdalska som vi fått tillstånd av Trafikverket att sätta upp. Skylten är placerad 400 meter söder om Spjutmo rastp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 juni 08:00

Tack för ditt mejl och krönikan du skickade med! Om godgiven hade funnits med i SAOB skulle artikeln varit tryckt 1929. Jag hittar inga belägg på ordet i materialet som ordboken grundar sig på, men i materialet som tillkommit efter tryckningen hitta...

Presentation

Omröstning

Vad ska parken på Södermalm i Stockholm heta? Det oanvända järnvägsspåret mellan Skanstull och Södersjukhuset ska omvandlas till park. Centerpartiet i Stockholm föreslår att den ska heta Stockholm Low Line med hänvisning till New York High Line.
 Stockholm Low Line
 Spårpromenaden
 Spårsta
 Järnbaneparken
 Spårparken
 Spårlösabacken
 Vagnparken
 Järnvägsparken
 Söderparken
 Passagen
 Bangårdsparken
 Stickspåret
 Södra spårparken
 Spårlösparken
 Stockholms södra spårpark
 Rälsparken
 Villospåret
 Centerspåret
 Transsödra järnvägsparken
 På spåret

Fråga mig

133 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se