Direktlänk till inlägg 23 oktober 2021

Robin Holmberg, kommunalråd i Ängelholm, svarar medlemmar i Språkförsvaret

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 oktober 2021 08:00

P-O Albinsson, Bo Alvberger och C-G Pernbring, samtliga medlemmar av Språkförsvaret, har tidigare skrivit ett antal insändare om Internationella Engelska Skolan (IES):  "Ska engelska bli vårt officiella språk?" den 21/6 och "Varför skattefinansierade språkbyteskolor?" den 18/7 (båda i NST) samt "Nyttigare för elever att bli undervisade på svenska” den 4/8 i HD. Därefter uppmanade de den 13/8 kommunalrådet Robin Holmberg, Ängelholm, än en gång att besvara några frågor om Internationella engelska skolan/IES och om friskolor i allmänhet i lokalpressen. Robin Holmberg besvarade aldrig deras frågor i lokalpressen utan skickade i stället ett brev till de tre skribenterna.

 

Kommunalråd Holmberg/RH tackade för deras brev och svarade sedan på följande frågor i brevet:


”1.  Att engelska är huvudspråk på "språkbytesskolan" Internationella engelska skolan/IES?

 

RH: Jag har ingen direkt åsikt i denna fråga. IES är tvåspråkig och har hälften av verksamheten på svenska och andra hälften på engelska. Eftersom det är fritt att söka sig till en friskola, och därmed acceptera den inriktning med vilken skolan bedriver sin undervisning, får varje elev och dess vårdnadshavare själva bedöma om IES profil är önskvärd eller ej. I grunden ser jag ingen skillnad mellan en friskola som bedriver sin undervisning med inriktning på engelska språket eller med till exempel fotboll. Det senare har jag förstått att åtminstone att en av er tycker verkar intressant.


2.  Ska vi så småningom införa engelska som officiellt språk?

 

RH: Irrelevant fråga. Svenska är huvudspråk i Sverige och ska så förbli. Att barn och unga vill lära sig fler språk tycker jag dock är mycket positivt.


3.  Att IES är en fullt skattefinansierad friskola via skolpengen (borde inte IES och friskolor generellt finansieras via skolavgifter via föräldrarna)?

 

RH: Jag anser att det svenska systemet med finansiering genom skolpengen ger alla barn och deras föräldrar möjlighet att välja skola, inte bara de välbemedlade.


I ett system med skolavgifter kommer det att finnas barn som vill byta skola - av många olika anledningar- som inte kommer att kunna göra det för att deras föräldrar inte har råd med avgiften. Om det är så att det finns synpunkter på hur systemet med skolpeng är uppbyggt får det systemet justeras.


Jag kan tycka att vissa saker behöver förändras för att få fokus på rätt frågor i skoldebatten. Nuvarande system infördes som bekant i början av 1990-talet och det har skett minimalt med ändringar. Om det funnits politisk vilja att förändra nuvarande regelverk inom skolan hade det varit fullt möjligt att göra det.


Jag konstaterar att så inte skett.


4.  Hur ser du som vald representant för oss skattebetalare på att delar av skolbudgeten försvinner till aktieägare utomlands?

 

RH: Jag har inga direkta synpunkter på dessa. Så länge skolorna lever upp till Skolinspektionens och Skolverkets regelverk och bedriver omtyckta och välfungerande verksamheter så har jag inga synpunkter hur skolorna ägs.


5.  Hur väl anser kommunalrådet Holmberg att IES verksamhet rimmar med språklagens tydliga skrivning att svenska är och ska vara officiellt huvudspråk i Sverige, att svenska är samhällets gemensamma språk, som ska kunna användas inom alla samhällsområden?

 

RH: Jag ser ingen konflikt med lagstiftningen på det sätt som ni antyder. IES verksamhet är som jag tidigare nämnt tvåspråkig med hälften av lektionerna på svenska och andra hälften på engelska. IES erbjuder också s.k moderna språk, likt andra skolor.


Jag tycker det är positivt att de elever som vill kan få gå i en skola med fokus på språk. 


Ängelholm 6 september 2021.


Robin Holmberg

Kommunalstyrelsens ordförande”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



       

 
 
Ingen bild

Christina Johansson

24 oktober 2021 06:22

Det är anmärkningsvärt, ja, rentav skrämmande, att det moderate kommunalrådet Robin Holmberg i Ängelholm inte har några direkta åsikter om att engelska är huvudspråk på Internationella Engelska Skolan och att han inte ser någon konflikt mellan språklagen och denna språkbyteskoncern.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards