Direktlänk till inlägg 8 mars 2022

Kan man tvingas omtala någon med ”hen”?

Lars-Gunnar Andersson tog upp denna fråga i en artikel nyligen i Göteborgs-Posten. Han skriver inledningsvis:


”Eleven ’ville inte bli tilltalad med han eller hon utan med hen’, och föräldrarna hävdade att ’elevens pronomen är hen’. En lärare vägrade emellertid att använda hen. Diskrimineringsombudsmannen (DO) tog upp ärendet och ansåg att den på detta vis kränkta eleven skulle få ekonomisk ersättning.


Det hela är väldigt konstigt. Jag vill varken bli tilltalad med han, hon eller hen, utan med du. Antingen tilltalar man mig med du eller så säger man Lars-Gunnar. Så har det varit i drygt 50 år.”


Och vidare:


”Det märkliga i hela den här historien är att man inte klargör skillnaden mellan tilltal och omtal. Vid tilltal används du och i plural ni, pronomen i andra person. Vid omtal används pronomen i tredje person, alltså han, hon, hen och i plural de.


Den lärare som av någon anledning inte vill säga hen behöver faktiskt aldrig göra det. Definitivt inte vid tilltal, men inte heller vid omtal. Det finns ingen språklig princip som i en viss social situation tvingar oss att välja mellan han, hon och hen. Förnamn är ett utmärkt och respektfullt val vid omtal.


Att med kränkthet som argument tvinga lärare att använda pronomenet hen är en olustig form av språkligt förtryck. Att ett sådant språkligt tvång dessutom skulle sanktioneras av myndigheterna förefaller ytterligt märkligt.”


Jag är helt överens med Lars-Gunnar Andersson. Det kan påpekas att när medlemmar i Språkförsvaret har anmält Sveriges Radio för språklig diskriminering, när Sveriges Radio inte brytt sig om att översätta exempelvis intervjuer på engelska till svenska, har Diskrimineringsombudsmannen (DO) inte behagat behandla dessa ärenden. Se exempelvis detta brev! Denna diskriminering drabbar alla som bara har gått fem, sex, sju eller nio år i folkskolan/grundskolan, en hel befolkningsgrupp med andra ord, som bara  lärt sig rudimentär engelska eller ingen alls. DO silar mygg och sväljer kameler och sparkar nedåt, mot en enskild lärare.


Läs hela artikeln här!


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

8 mars 2022 13:04

Kan man sluta stava "hen" med e
Varför inte stava med svenskt ä?
Då erkänner vi att det är ett låneord från finskan
och det blir inte en engelsk "höna"

 
Ingen bild

Daniel Jacobson

8 mars 2022 20:50

Ja, jag håller med dig Inga. Men det kan vi göra utan att fråga, alltså stava neutralt pronomen "hän". Det är inte hugger i sten att det måste vara med -e-. Vi adopterar den finska formen!

 
Ingen bild

inga johansson

8 mars 2022 22:01

Hur gör man med han + hon = ? i andra språk, som engelska och franska?
he + she = ?
il + elle = ?
Någon som vet får gärna kommentera här.
På esperanto har man nu löst det med ri
Här en sång från Frankrike som visar detta = riismo
https://www.youtube.com/watch?v=ZyxDjiT3lfw

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 maj 11:13

(Texten är hämtad från Värmlands Folkblad den 12/5 2024))   "Det är klart att det säger något om Stefan Holm att han inte klarade av en dag som lärarvikarie i en av kommunens friskolor utan att agera fysiskt mot en elev. Men det säger helt uppenb...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 maj 13:27


    Vi medborgare måste sätta stopp för det koloniala införandet av engelska som undervisningsspråk i svensk skola samt stölden av svenska skattemedel som idag överförs till utländska riskkapitalister. Varför tvingas vi göda en verksamhet som bes...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   MOONICA MAC - STARK & SÅRBAR   Söndagens svenskspråkiga dikt   Bördan   Jag längtar, och jag vet vad som tynger mig med längtan, vad som lägger längtan under mitt hjärta som en ofödd: dina läpp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 20:18


...där Stefan Holm hoppade in som vikarie men synnerligen snabbt fick nog.     Faktum är att IES presterar under medel vad gäller trygghet och studiero. Personligen skule jag aldrig låta mina barn komma i närheten av någon av IES språkbytess...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 14:59


Holm valde att vikariera på IES för att han trodde att det skulle vara ordning och reda där. - Men det var väldigt stökiga lektioner allihop. Jag har aldrig upplevt något liknande.     Faktum är att IES har visat sig ligga under medelvärdet ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards